Deel dit artikel
-

Nieuwe intermediair voor clouddiensten

Het Amsterdamse bedrijf Cloudbrokerz.nl zegt de eerste ‘pure player’ intermediair te zijn voor cloudaanbieders in Nederland. De complexiteit rondom de selectie van de juiste provider, het inkopen van clouddiensten en het bijhouden van meerdere garantievoorwaarden vergt volgens de nieuwkomer een andere aanpak.

De cloudbroker vereenvoudigt de relatie tussen een cloudprovider en haar klanten, zoals een reisbureau tussen vliegmaatschappijen en vakantiegangers bemiddelt. In dit geval gaat het om aanbieders van IaaS, PaaS en SaaS. “Wij gaan zelf geen diensten aanbieden”, verduidelijkt CEO Anthony Carter, die in 2006 Rackspace Benelux heeft opgericht, een belangrijker IaaS (infrastructure as a service) partij. “Wel kunnen we het beheer en de administratie overnemen, maar ook adviseren.”

Om inkoop en afstemming van hybride en heterogene clouddiensten in doelmatige banen te leiden gaan IT-afdelingen van grote bedrijven zich steeds vaker bezighouden met zogenoemde ‘cloud services brokerage’. Maar meestal ontbreekt de kennis en moet men de selectie alsnog uitbesteden.

Al in 2009 voorzag Gartner de komst van dit soort intermediairs. In landen zoals de VS en Groot-Brittannië zijn deze cloudbrokers al actief, maar tot vandaag de dag was dit in Nederland nog niet het geval, zegt Carter.

Cloudbrokerz.nl overweegt een technisch platform te introduceren voor zijn klanten, zodat die niet meer telkens apart hoeven in te loggen bij diverse cloudaanbieders.

Het bedrijf vertegenwoordigt de belangrijke trend van flexibele dienstverlening op de cloudmarkt. Zo zijn er al online marktplaatsen voor clouddiensten en lanceerde KPN vorige week de Open Cloud Store, een wholesale cloud-platform waarmee ICT-dienstverleners zelf een aanbod voor clouddiensten kunnen samenstellen en doorverkopen aan  MMB-organisaties. KPN werkt daartoe samen met het Rotterdamse Greenclouds, dat overcapaciteit van energiezuinige datacenters aggregeert. Greenclouds CEO Peter Zonneveld wil zich geen broker noemen. “De term duikt in allerlei verbanden steeds vaker op, maar het is niet altijd helder wat er precies mee bedoeld wordt.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Jeremy Timessen

“Always be the middleman.”

Maarten

Cut the middleman

Elmer den Braber

Altijd leuk om te claimen dat je de eerste bent, maar dat moet het wel kloppen. Dhr Carter heeft duidelijk zijn huiswerk niet gedaan of probeert even snel te scoren. Partijen als GiMiScale (www.gimiscale.com) bestaan al een tijdje, en ja 100% Nederlands. Zij bieden een Cloud Management Platform, waarmee je niet afhankelijk bent van de Cloud aanbieder. Je kunt hybride draaien of heel eenvoudig switchen van provider. Cloudbrokerz mag achteraan aansluiten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond