Deel dit artikel
-

Nieuwe standaard voor Do Not Track

Burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft het voortouw genomen in de ontwikkeling een nieuwe Do Not Track-standaard. De huidige standaard voldoet niet, vindt de EFF.

EFF constateert dat de huidige Do Not Track maar een slap compromis is van uiteenlopende belangen. Sites hoeven zich in principe niets aan te trekken van de standaard. Dat zou hebben geleid tot een enorme groei van advertentieblokkers in webbrowsers en verlies aan inkomsten voor tal van internetbedrijven.

De nieuwe DNT voorkomt dat gebruikers stiekem worden gevolgd. Partijen die instemmen met de standaard zijn contractueel verplicht om opt-outs van gebruikers volledig te respecteren. Zij mogen deze gebruikers dan niet meer volgen met cookies, fingerprintechnieken en zogenoemde supercookies. Logs die protocoldata bijhouden moeten na tien dagen worden opgeruimd.

Do Not Track wordt reeds ondersteund in de belangrijkste browsers en daarin gaat er niets veranderen. Wel in de afspraken met uitgevers en sitebeheerders.

Naast EFF zijn Disconnect, analyticsdienst Mixpanel, AdBlock en DuckDuckGo bij het initiatief betrokken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond