Deel dit artikel
-

Nieuwe, strategische investering WiFi-bedrijf Fon

De maker van ‘sociale WiFi-routers’ Fon heeft in een nieuwe investeringsronde tien miljoen euro aangetrokken. Een nieuwe geldschieter is chipmaker Qualcomm die toezegt Fons gedachtegoed in zijn WiFi-chipsets te zullen verwerken.

Met het nieuwe groeigeld zullen meer en nieuwe WiFi-modems worden gemaakt. Die komen tegen de zomer op de markt. Een nieuwigheid is dat Facebookvrienden op elkaars WiFi-modems kunnen inloggen zonder extra handeling.

De sociale component van Fon wordt verder over de wereld verspreid nu Qualcomm Atheros zich met de productie en distributie gaat bemoeien. Dit bedrijf verscheepte afgelopen jaar honderden miljoenen chipsets. Zij gaan Fons technologie voor een deel in hun chips verwerken.

Het van oorsprong Spaanse systeem werkt zo, dat een particulier of bedrijf zijn WiFi-signaal deelt met de buitenwereld. Andere Fongebruikers mogen gratis internetten op het signaal, andere passanten moeten ervoor betalen. Het speciaal ontwikkelde WiFi-modem zendt daartoe twee signalen uit: een publiek en privaat signaal. Een voor privégebruik door de eigenaar en een voor de buitenwereld. Ziggo’s hotspots werken op vergelijkbare wijze.

Fon heeft wereldwijd twaalf miljoen van dit soort gedeelde WiFi-punten in de wereld weten te zetten. Mede met financiële hulp van Google, Deutsche Telekom, Atomica, Index Ventures en Coral groeide dat aantal afgelopen jaar met de helft.

Het WiFi-bedrijf heeft in Nederland een samenwerking afgesloten met KPN. Het bedrijf wil zijn klanten net als bij Ziggo ook elkaars signalen laten delen. De praktische invulling komt echter niet van de grond. Nederlanders die direct naar Fon.com klikken en een router willen kopen, worden doorgestuurd naar de verder nietszeggende partnersite KPN.com. KPN belooft nu dat de dienst in april van dit jaar live gaat.

Foto: nrkbeta (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond