Deel dit artikel
-

Scheepbouwer verlaat KPN met persoonlijke ‘Youtube-boodschap’

Morgen is de eerste werkdag van Eelco Blok als bestuursvoorzitter van KPN. Hij volgt Ad Scheepbouwer op die met pensioen gaat. Laatstgenoemde neemt met humor en een gepersonaliseerde viral video afscheid van zijn mederwerkers.

Woensdag stemmen de aandeelhouders van KPN nog over de aanstelling van Eelco Blok als nieuwe bestuursvoorzitter bij het Nederlandse telecombedrijf. Zijn benoeming is een kwestie van formaliteit aangezien er sinds de voordracht in oktober 2010 geen wezenlijk verzet te horen is geweest.

Scheepbouwer verlaat het bedrijf met een grappige afscheidsvideo, waarvan er een de weg naar Youtube vond:

Scheepbouwer nam in november 2001 het roer over van Paul Smits. Onder diens gezag bouwde KPN een immense schuldenlast op met de aanschaf van dure UMTS-licenties in Nederland en Duitsland. De oud TNT-bestuurder bracht het telecombedrijf weer in rustig vaarwater en voert een conservatieve koers. In Duitsland boekt KPN ondertussen al jaren behoorlijke groei. Met de mobiele activiteiten daar boekt het meer omzet dan met mobiel in Nederland.

In de tien jaar onder Scheepbouwer is KPN tot drie keer toe benaderd voor overname. Gesprekken daarover leidden tot niets omdat KPN te duur zou zijn geweest. Tegen NRC Handelsblad noemt hij geen namen, maar speculanten nemen graag de namen van France Telecom en Telefónica in de mond.

De nieuwe topman Blok kent zowel de binnenlandse als buitenlandse activiteiten van KPN op zijn duimpje. Sinds begin 2010 is hij de hoofdverantwoordelijk voor de internationale mobiele activiteiten van KPN. Naast België en Duitsland vallen ook Spanje en Frankrijk daar onder. Eerder was hij bestuurder bij het vaste net en de ICT-tak en was verantwoordelijk voor de strategie en innovatie.

Het laatste jaar onder Ad Scheepbouwer zijn de financiën streng onder controle gehouden. Het personeel moest voor de kleinste investering al toestemming vragen, vertellen bronnen aan deze uitgave. Dat zou de ondernemersgeest hebben ingedamd. Met welke visie Eelco Blok het bedrijf gaat besturen wordt volgende maand bekend. Op 10 mei presenteert hij zijn strategie voor de komende jaren.

KPN is ondertussen meer dan een telefonie- en internetbedrijf. Net als branchegenoten moet het evolueren tot een databedrijf. Meer dan 1 miljoen huishoudens hebben een tv-abonnement bij KPN. Daarvan hebben er zeker 300.000 een aansluiting voor interactieve tv, wat als de toekomst voor mediabedrijven wordt gezien. Op het mobiele front heeft het te maken met 40 procent van de abonnees die een mobiel data-abonnement hebben.

Deel dit bericht

3 Reacties

Simon

Erg leuk gedaan. Een gepersonaliseerde note met een knipoog. Netjes!

Tim

This video contains content from SME, who has blocked it in your country on copyright grounds.
Sorry about that.

Sebastiaan

Concept en realisatie Scheepbouwer viral door Qi. Erg leuk project om te mogen maken!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond