Deel dit artikel
-

De nieuwe trend: chatten zonder internet

FireChat heet een nieuwe mobiele iOS berichtenapp en die kan iets dat WhatsApp niet kan: tekstberichten versturen zonder internetverbinding. Wordt peer-to-peerchat de nieuwe trend?

Het is de app voor ‘snelle anonieme contacten’ en ideaal voor een feest of voor in de trein of de metro. Aanmelden kan met een schuilnaam, verificatie met mailadres of telefoonnummer is niet nodig. Behalve tekst kunnen ook plaatjes worden uitgewisseld. FireChat doet dan ook een beetje denken aan Chat Roulette en SnapChat, maar dan meer gericht op tekst.

FireChat maakt gebruik van het protocol achter AirDrop, waarmee iOS-gebruikers via WiFi-bestanden zoals foto’s kunnen uitwisselen. Het gaat om het Multipeer Connectivity Framework, dat tot nu toe grotendeels onderbelicht is gebleven. Off-the-grid, noemt ontwikkelaar Open Garden Inc de communicatie via WiFi.

De mobiele app vindt de WiFi verbinding van andere apparaten binnen straal van tien meter en legt dan contact. Dat lukt nu nog niet altijd wegens technische kinderziekten, maar het idee spreekt kennelijk aan: dagelijks wordt de app al zo’n honderdduizend keer gedownload.

Naast een Nearby-functie kent FireChat ook nog Everyone optie. Die werkt wel over het internet, waarbij iedereen elkaar anoniem teksten kan sturen. Overigens is dat wel beperkt tot een bepaald land.

Er is een Androidversie onderweg, waarmee het bereik nog veel groter wordt. Wellicht ook in Nederland, waar de app volgens onderstaand schema nog niet echt is ontdekt. In België wel. Daar staat hij op nummer 2 van de top sociale apps, direct onder Skype.

Deel dit bericht

2 Reacties

Guus

Het chatten zonder account en of in meer of mindere mate anoniem is eigenlijk de trend, zou ik zeggen. Zonder internet verbinding chat initieren en of uitvoeren, past daar dan goed bij, zeker met de opkomst van Bluetooth Low Energy (BLE). Krijgen we chat die meer aansluit op de ‘fysieke wereld’, en de bijbehorende beleving van anonimiteit.

Daniel

Dit wordt dan definitief de ondergang van de telecom bedrijven. Die verdienen dus ook straks niks meer aan data.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond