Deel dit artikel
-

NMa: voorkeursbehandeling makelaars funda onjuist

Alle makelaars moeten dezelfde behandeling krijgen op funda, de grootste woningsite van Nederland. Hiervoor pleit de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in de marktscan over de concurrentie op de makelaarsmarkt in Nederland. Funda is grotendeels in handen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Op funda krijgen makelaars die lid zijn van de NVM een voorkeursbehandeling. Zo staat het woningaanbod van NVM-makelaars altijd hoger in de zoeklijsten van funda dan woningen van niet-NVM-makelaars. Veel huizenverkopers vinden een hoge positie in de zoeklijsten van funda belangrijk. Daardoor lopen niet-NVM-makelaars klanten mis.

Daarnaast betalen niet-NVM-makelaars een hoger tarief om hun woningen met uitgebreide informatie op funda te plaatsen. “Om de concurrentie tussen makelaars te verbeteren, pleiten wij er daarom voor dat alle makelaars hetzelfde behandeld worden op funda”, aldus Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa.

Verder constateert de NMa dat de concurrentie van woningsites op makelaars beperkt blijft door de eigendomsrelatie tussen de NVM en funda. Makelaars hebben immers geen belang bij ontwikkelingen door woningsites die ten koste gaan van hun eigen inkomsten. Zo moeten huizenverkopers altijd een makelaar inschakelen om hun woning op funda te plaatsen, terwijl veel andere woningsites huizenverkopers zonder makelaar toelaten.

Daarnaast verwacht de NMa dat woningsites bepaalde taken van de makelaar gaan vervullen, zoals online bezichtigingen en het online bieden op een woning. Dit geeft consumenten meer keuzemogelijkheden bij het (ver)kopen van een woning. Don: “Dergelijke ontwikkelingen komen echter niet snel van de grond zolang de grootste woningsite van Nederland in handen is van een makelaarsvereniging. Daarom roepen wij de NVM op om funda op afstand te plaatsen zodat deze woningsite haar eigen strategische keuzes kan maken, los van de belangen van makelaars.”

De NVM kan zich niet vinden in de aanbevelingen van de NMa. “De NVM heeft Funda opgericht om de dienstverlening en het woningaanbod van de NVM en haar leden te profileren ”, benadrukt NVM-woordvoerder Roeland Kimman. Door strenge eisen te stellen aan de kwaliteit en actualiteit van het op Funda getoond aanbod, is de woningmarkt voor de consument veel transparanter geworden. “Wij hebben destijds het risico genomen, de investeringen gedaan en de website continu verbeterd, zodat het nu de meest succesvolle woningsite van Nederland is. Inmiddels kunnen ook niet-NVM-leden daarvan profiteren. Maar dat betekent vanzelfsprekend niet dat niet-NVM-leden dezelfde behandeling moeten krijgen als NVM-leden.”

Volgens de NVM is er een goede balans gevonden door wel toegang te verlenen aan niet-NVM makelaars, maar tegelijkertijd de NVM en haar leden een positie te geven waarmee zij zich kunnen blijven profileren ten opzichte van andere makelaars. De NVM tekent in dit verband ook aan dat een woningsite, anders dan de NMa stelt, niet een substituut is voor de makelaarsdiensten, maar een aanvulling daarop. Een woningsite is volgens de vereniging te vergelijken met een “te koop bord, een etalage of een advertentie in de krant.”

Deel dit bericht

5 Reacties

Frank

Volledigheidshalve hierbij ook de reactie van de NVM op dit bericht van de NMA: http://www.nvm.nl/over_nvm/nieuws/2012/20120308nmamarktscan.aspx

Redactie Emerce

We hebben een deel van de reactie overgenomen.

Frits

Gelukkig is er een prima alternatief wat slechts een fractie van de prijs kost. Laat funda lekker voor wat het is. Dan komen er vanzelf meer concurrerende websites op de markt. Nma begrijpt dit volgens mij nog niet helemaal.

Kroeger

Op http://www.huisadvertenties.nl kan een ieder gratis zijn te huis te koop aanbieden. Huidig aanbod circa 50.000 woningen.

Robin

Mijn woning staat via Makelaar75.nl op zowel FUNDA als JAAP. Voor maar 60 euro per maand! Ik betaal geen courtage maar doe wel de bezichtigingen zelf, maar wees nou eerlijk; wat kan een makelaar nou meer vertellen over mijn woning dan ikzelf? Het scheelt mij een hoop geld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond