Deel dit artikel
-

Nog onduidelijkheid over toekomst mobiel betalen

Worden het de telecom- of internetbedrijven of toch de banken die in de toekomst het mobiele online betaalverkeer afhandelen? Marktkenners zijn er nog niet uit, maar constateren wel dat Apple de eerste slag pakt.

“De macht in de telecomindustrie lag tot voort kort louter bij telecomaanbieders. Althans, waar het gaat om digitale betalingen. Die macht is verschoven naar de App Stores, van wie Apple de grootste is”. Wat de toekomst brengt weet de baas van Paypal Mobile, Eric Duprat, niet. “Maar iedereen focust zich op het bieden van de beste gebruikerservaring”.

Zo klonk kort de samenvatting van een paneldiscussie over mobiel betalen, maandag tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

“Wij richten ons niet puur op mobiele commerce via eBay, maar in bredere zin op digitale content”. Dat kan muziek zijn, maar ook eboeken en upgrades of extra levels in digitale spelletjes.

Vanzelfsprekend verwoordde Yves Tyrode van Orange een uitgesproken voorkeur voor, in jargon, operator billing. De telecomaanbieder int daarbij voor derde partijen het geld dat consumenten betalen voor downloads en diensten.

Paypals Duprat reageert terecht: “Het probleem daarbij is dat je afrekeningen mag doen tot een bepaalde hoogte. Operators kunnen geen dure aankopen aan”. Tyler Lessard van RIM valt bij: “En operator billing is lastig als je vaak van toestel en aanbieder wisselt. Wij focussen daarom liever op identity management”.

Wat de naam van het winnende betaalsysteem ook is, de contouren ervan staan volgens de panelleden vast. Consumenten moeten zich niet of hooguit één keer hoeven registereren bij een centraal systeem. Ze mogen niet gehinderd worden door bedrijven die doorlopend om hun naam en betaalgegevens vragen tijdens het mobiel shoppen en downloaden. Orange’ Tyrode: “En je moet je geld kunnen terugkrijgen als de dienst niet bevalt”, net als in de gewone winkel.

Bron foto: chrismeller (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond