Deel dit artikel
-

Nog veel traditionele CRM-installaties in Nederland

SAP is nog steeds de grootste partij in CRM-oplossingen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. Ongeveer een kwart van de CRM-installaties is van SAP. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile.

Op de tweede plaats staat Microsoft, goed voor ruim 16 procent van de CRM-oplossingen. Salesforce sluit de top 3, maar wordt op de voet gevolgd door Oracle.

Een opmerkelijk groot aandeel van de CRM-oplossingen wordt nog altijd gevormd door maatwerk, hoewel dit wel een procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Eveneens opvallend is de grote diversiteit aan oplossingen die op het gebied van CRM in gebruik zijn. In totaal worden ruim 200 verschillende toepassingen genoemd.

SAP is binnen de multinationals duidelijk marktleider met ruim een derde deel. Ook presteert Salesforce binnen dit segment het beste. Bij middelgrote Nederlandse bedrijven met 50 tot 250 medewerkers heeft Microsoft juist een groter aandeel dan SAP.

Het aantal locaties dat een CRM-softwaresysteem gebruikt is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Momenteel heeft een kwart van de locaties een CRM-systeem, terwijl dit twee jaar geleden nog geen 12 procent was. Bij de overige segmenten is het aandeel redelijk gelijk gebleven door de jaren heen. Uit het onderzoek blijkt verder dat naarmate een locatie meer medewerkers heeft zij eerder gebruikmaken van een CRM-systeem.

Van alle in kaart gebrachte CRM-oplossingen draait slechts 15 procent in de cloud. Oplossingen die onder de noemer private cloud vallen, worden meegenomen in de categorie hosted. Met andere woorden, cloud betreft alleen publieke cloudoplossingen. Het afgelopen jaar is het aantal locaties dat gebruikmaakt van een hosted oplossing met 8 procent gestegen. Vorig jaar hadden nog geen 20 procent van de locaties hun CRM-applicatie via een host draaien, inmiddels is dit 28 procent.

SAP is ook met zijn ERP-oplossingen overugens de grootste partij bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Bijna 40 procent van de ERP-installaties is van SAP. Op de tweede plaats staat Microsoft, goed voor ruim 12 procent van de ERP-oplossingen. Exact staat op de derde plaats.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond