Deel dit artikel
-

Nokia topman Kallasvuo vervangen door Microsoft-man

Nokia schuift directievoorzitter Olli-Pekka Kallasvuo opzij en benoemt de Canadees Stephen Elop, afkomstig van Microsoft, tot de nieuwe topman van het telecomconcern.

De directiewisseling krijgt al binnen twee weken, op 21 september, zijn beslag. Nokia maakte het nieuws zojuist bekend en geeft aan het begin van de middag nadere toelichting.

Elop verlaat Microsoft direct. Daar was hij de baas van de afdeling Business en verantwoordelijk voor producten als Sharepoint, Office Communications Server en Dynamic CRM. Eerder had hij leidende functies bij Juniper Networks, Adobe en Macromedia.

De vertrekkende baas Kallasvuo, van huis uit jurist, verlaat zijn directiezetel na vier jaar dienst. Hij werkte 30 jaar bij Nokia in verscheidene posities. Hij blijft enkel als commissaris aan bij netwerkbedrijf Nokia Siemens.

De aanstelling van Elop is vrij opmerkelijk aangezien Nokia in zijn verleden enkel Finnen aan de leiding van het bedrijf heeft gehad.

In Finland verscheen enkele maanden geleden een boek waarin een voormalig topman zijn analyse geeft van het bedrijf (1, 2). Daar gaat hij ook in op de opvolgingskwestie. Juhani Risku constateert in zijn publicatie dat er veel vernieuwende zaken binnen het bedrijf worden bedacht, maar dat de onderneming niet tot vercommercialisering komt.  

Het aftreden van Kallasvuo komt niet als een verrassing. Er wordt al maanden gespeculeerd over het vertrek van de topman. Nokia heeft onder zijn leiding miljarden euro’s geïnvesteerd om de oriëntatie van de onderneming te verschuiven van hardwarefocus naar software- en dienstenfocus. Het bedrijf weet echter niet op te boksen tegen innovaties uit de koker van bedrijven als Apple en Google die martkaandeel afsnoepen.

Het aandeel Nokia heeft sinds het verschijnen van de iPhone tweederde van zijn waarde verloren.

Nokia is nog steeds met afstand de grootste is het op het gebied van smartphones, met 41,2 procent marktaandeel. De Finnen leveren echter wel ieder kwartaal marktaandeel in op Android-fabrikanten en Apple. Afgelopen kwartaal verloor Nokia, ten opzichte van vorig jaar, bijna 20 procent van de smartphonemarkt.

Met de handel in software en diensten realiseerde Nokia over het tweede kwartaal een omzet van 158 miljoen dollar, 7 procent meer dan een jaar geleden. Dat blijkt nog een druppel op een gloeiende plaat.

Het verkooptotaal van de afdeling Devices & Services bij Nokia (telefoons en diensten) kwam voor het kwartaal uit op 6,6 miljard euro, een toename van 3 procent in twaalf maanden. Digitale diensten dragen daarmee voor 2,2 procent bij aan het omzettotaal van Devices & Services.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond