Deel dit artikel
-

Online energievergelijkingssites zijn nog onvoldoende duurzaam

Maar twintig van de tachtig onderzochte vergelijkers scoren een voldoende op het gebied van duurzaamheid, zegt de organisatie WISE die ijvert voor groene stroom.

Bijna 40 procent van de mensen die op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier gebruiken ter oriëntatie een online energievergelijker. Er zijn er in Nederland inmiddels tachtig actief.

WISE publiceerde in 2015 de eerste studie naar de duurzaamheid van online energievergelijkers en concludeerde toen dat geen enkele vergelijker een duurzame keuze goed faciliteerde. Ten opzichte van die studie is er sprake van sterke vooruitgang.

WISE heeft gesprekken gevoerd met de grote spelers uit de branche, zoals gaslicht.com, overstappen.nl en pricewise.nl. Daardoor zijn veel verbeteringen doorgevoerd. Zodoende scoren gaslicht.com (Bencom), easyswitch.nl (Overstappen.nl) en energievergelijker.nl (Internet Connection) in het nieuwe onderzoek een voldoende.

De gemiddelde eindscore van alle 80 onderzochte vergelijkers is echter ruim onvoldoende: een 3,1. Dat gemiddelde wordt sterk beïnvloed door een groot aantal vergelijkers van het merk Daisycon. Dit bedrijf besteedt geen aandacht aan duurzaamheid, maar is met 25 websites wel sterk vertegenwoordigd op internet.

Van de tachtig onderzochte websites bieden 25 een dienst aan voor mensen met zonnepanelen. De modules van Bencom (bijvoorbeeld gaslicht.com) en van independer.nl bieden hierbij de beste service aan.

Ondanks dat er strenge afspraken zijn gemaakt met de ACM (Autoriteit Consument en Markt) over een juiste weergave van standaard verbruiksgegevens in energievergelijkers scoren tientallen websites hier nog steeds een onvoldoende. De meeste vergelijkers werken met te lage inschattingen van het verbruik. Dit is misleidend omdat consumenten dan denken goedkoper uit te zullen zijn. Pas bij de eerste rekening van het energiebedrijf blijkt dat dus tegen te vallen.

gaslicht.com 8,2
easyswitch.nl 6,8
energievergelijker.nl 6,8
overstappen.nl 5,2
energieleveranciers.nl 5,1
independer.nl 5,0
pricewise.nl 2,5

Deel dit bericht

5 Reacties

M. Dobroschelski - Daisycon

Mooi dat we hier geroemd worden vanwege ons grote bereik, maar we willen graag stellen dat we juist WEL aandacht besteden aan duurzaamheid. Niet alleen als bedrijf zelf, maar ook in de dienstverlening binnen de vergelijkers.

Er is in iedere vergelijker de mogelijkheid te filteren op 100% Groen, Groen CO2 gecompenseerd of Grijs. Dit met dank aan de juist de gegevens die WISE beschikbaar stelt.

Kijk hier voor een voorbeeld en kijk ook even in de disclaimer onderaan de pagina, waarin we juist verwijzen naar WISE.
https://vergelijkers.daisycon.com/energievergelijker/

ber T

De schatting is juist hoog bij mensen met nieuwe woning. Neem gezinssamenstelling en bouwjaar als verplichte input.

Wij hebben alles nieuw, huis en apparaten, en dan kom je met 2 kinderen echt niet boven de 2000kwh uit. Gas is dan 700m3.

Independer - Independer

Goed om te zien dat Independer goed scoort op het gebied van zonnepanelen en verbruiksgegevens. Wij juichen het ook van harte toe dat energievergelijkers kritisch onder de loep genomen worden, want er valt zeker nog genoeg te verbeteren.

Dat wij op het gebied van duurzaamheid er minder goed uit komen, komt doordat wij kijken op contractniveau in plaats van op leveranciersniveau. Een uitgebreidere toelichting is te vinden op ons weblog:
http://weblog.independer.nl/in-het-nieuws/independer-scoort-goed-wise-onderzoek-energievergelijkers/

Jean-Pierre van de Loo - Energiebesparing.shop

Goed om een transparant speelveld te willen creëren. WISE Nederland maakt een duidelijk punt. Ik heb wel een aantal kanttekeningen/aanvullingen.

1. Wat is de populatie van vergelijkingssites? Een lastige, dus een steekproef is uitgevoerd. Op welke basis is die steekproef tot stand gekomen? Benieuwd naar WISE haar ‘verantwoording’.
2. Sites uit het eerdere onderzoek zijn nu niet meegenomen. Bijvoorbeeld die van Internet Connections (gelieerd aan Bencom) Verlaagjemaandlasten.nl is nog steeds actief.
3. In hoeverre tonen de vergelijkers (en leveranciers) daadwerkelijk het juiste Aanbod op maat? Jammer genoeg dat ook met de netwerkkosten wordt ‘gespeeld’. Een gemiddeld netwerk tarief wordt bij Daisycon gehanteerd. (zie de Disclaimer) Ook bij Qurrent wordt jammer genoeg de tarieven voor Liander gehanteerd. Terwijl mijn netbeheerder toch echt Enexis is. (site Qurrent geraadpleegd op 06/01 en 12/02)
3. Het aantal websites welke gebruik maken van Daisycon is ruim vertegenwoordigd. Echter niet alle sites zijn opgenomen. Zelf tracht ik zo objectief en transparant mogelijk te zijn. Waaronder ook de informatie van WISE Nederland te gebruiken. Dus WISE Nederland, het aantal Daisycon sites mag met één worden verhoogd.

Om daadwerkelijk een transparant speelveld te creëren, benoemd WISE Nederland terecht een aantal punten. Het belangrijkste is wat we vergelijken? Appels en peren? De ‘onwetendheid’ viert hoogtij en een duidelijk signaal is gemaakt. Dank daarvoor WISE Nederland.

Met energieke groet,

Jean-Pierre van de Loo

http://energiebesparing.shop/

Tom - Providercheck.nl

Is er ook onderzocht in hoeverre de stroom welke de servers van deze websites gebruiken ook groen en duurzaam is?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond