Deel dit artikel
-

Online vastgoeduitgevers met elkaar in de clinch

PropertyNL heeft een kort geding verloren tegen RealNext. De eerste is sinds 2000 uitgever van informatie over Nederlands vastgoed. RealNext is in 2003 opgericht door drie grote bedrijfsmakelaars om een database van Nederlands commercieel vastgoed op te zetten.

Beide partijen hebben enige tijd samengewerkt, maar PropertyNL ontdekte dat RealNext sinds eind juni 2015 een eigen schaduwzoekmachine is begonnen met een uitgebreid en gecategoriseerd overzicht van vastgoedaanbod. Het aangeboden vastgoed stemt overeen met het aanbod in de gezamenlijke database.

Daarmee schendt RealNext, volgens zijn partner, de exclusiviteit van het gezamenlijk aanbod. Daarnaast is RealNext continu bezig informatie aan de gezamenlijke database te onttrekken om daarmee een eigen database aan te leggen. Door dit ‘scrapen’ wordt PropertyNL naar eigen zeggen benadeeld. De servers en datastromen lopen tengevolge daarvan vertraging op, waardoor de reguliere gebruikers worden gehinderd.

Het ‘schaduwplatform’ van RealNext bleek echter een stuk ingewikkelder te liggen dan PropertyNL het in de dagvaarding deed voorkomen, zo stelt de rechtbank Amsterdam vast. De RealNext Database is in 2014 met medeweten en instemming van PropertyNL op de website van RealNext is geplaatst. Door middel van opvragingen via een API-code (Application Programming Interface) onttrekt de website van RealNext gegevens aan de RealNext Database.

RealNext heeft met klem weersproken dat gegevens anders worden onttrokken dan via de toegestane API-code. De slotsom is volgens de rechter dat noch het schaduwplatform noch het ‘scrapen’ aannemelijk zijn geworden, zodat schending van de exclusiviteit of inbreuk op de databankrechten van PropertyNL niet kan worden vastgesteld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond