Deel dit artikel
-

‘Online video in identiteitscrisis’

Hoe moeten adverteerders omgaan met online video? Is het een verlengstuk van televisiecommercials of is het een op zichzelf staande vorm met daarom andere producties en interactiemogelijkheden? De kenners op het IAB-congres Interact in Barcelona zijn er niet uit.

De ‘identiteitscrisis’ over online werd gisteren duidelijk bij een aantal discussies over de status van de online videomarkt.

Van een afstand gezien gaat het goed met dit deelgebied van online advertising. De reclame-uitgaven aan commerciële online video’s namen toe met 51 procent tot 662 miljoen euro in 2012 in 26 Europese landen. Ze maken gemiddeld dertien procent uit van de displayuitgaven. Bovendien vormt video het vehikel waar merkadverteerders op hebben gewacht. Dat is immers een reclamevorm waar ze zich gemakkelijk bij voelen omdat ze dat al decennia gebruiken op televisie.

Toch klonk er weinig haleluja over video advertising op Interact. Orange vindt YouTube te dominant en kocht daarom Dailymotion. Anderen vragen zich hardop af wat video advertising eigenlijk is. Het antwoord kwam niet.

Daniel Knapp van marktonderzoeker IHS: “Het probleem met video is, dat niet duidelijk is wat het is. Is het een alternatief voor televisie en jaagt het daarom om de tv-budgetten? Of is het juist iets anders en moeten er daarom nieuwe videovormen worden bedacht als alternatief voor de tv-spot? Een ander probleem is meer technisch van aard: moeten videocommercials er op alle dragers hetzelfde uitzien? Of segmenteer je naar creatie, tijd en de omgeving?”

De CEO van PubliGroupe Arndt Groth: “Er is onvoldoende inventory. Alle partijen vechten met elkaar over de vraag wat beter is, de pre-roll of een interstitial. Dat is een gevecht over de vraag of het geld links of rechts moet worden besteed. Zinloos. We moeten als markt investeren in nieuwe reclamevormen voor video. Dat is in de afgelopen jaren te weinig gebeurd.”

Foto: the bigo (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Rogier van Duyn

Naar mijn mening is het bij voldoende vakmensen duidelijk wat online video voor een merk kan betekenen. Het lijkt er meer op dat de ondervraagden te weinig kennis en ervaring hebben. Als je niet experimenteert met online video kom je nooit achter de kansen die dit nieuwe medium biedt. Logisch dat een onderzoeksbureau het niet begrijpt, ze doen er niets mee. Als ik naar onze klanten kijken en de cases die wij momenteel bouwen dan is het voor mij helemaal duidelijk. Video marketing (tv + online video) is de meest efficiënte manier om tegen zo laag mogelijke mediakosten omzetgroei te realiseren. Gr Rogier van Duyn

Erwin Boogert

Dank voor je reactie Rogier. Je kunt natuurlijk alleen voor je eigen klanten spreken, maar de groep buiten hen is veel groter. Hoe vaak zie je niet dat een online commercial dezelfde als die van tv? De vraag is dan of dat de optimaalste vorm is. De meneer van IHS, die toch behoorlijk blijk gaf van kennis van zaken, denkt van niet.

Ben benieuwd naar andere inzichten en ervaringen.

Dolf Kars

Goed te horen dat de deelnemers video een plaats proberen te geven. De ontwikkelingen volgen elkaar echter zo snel op, dat de belangrijkste taak van het IAB in mijn ogen bij tussentijdse standaardisatie en informeren ligt. Aangeven wat nu de geldende formaten en specificaties zijn waardoor de adverteerders overtuigd het medium video in durven zetten. Zo groeit de markt sneller tot een volwassen formaat. Nu ligt de focus in preroll-land op interactieve campagnes, waarin de kijker deels al kan interacteren met het merk en haar interesse verder kan voeden door te klikken in de video. Maar logisch bezien is online video nog maar het begin, liever kijk je over een aantal jaar naar een hologram van het aangeboden product via je Google of Vuzix glasses. Met een paar handbewegingen pas je het formaat van het product aan naar jou wensen, laat een proefmodel uit je 3D printer komen en vraag je aan je bril of het morgen vroeg kan worden bezorgd. Kortom, we bevinden ons slechts nog maar in het 2D tijdperk.

Mark Thijssen

Strategen en conceptontwikkelaars moeten slim gebruik gaan maken van de targeting-mogelijkheden die online video bied. Denk aan targeting op interesses, context, content, tijdsstip, locatie, devices en ga zo maar door. Dit biedt enorme creatieve kansen. Het gevolg is dat je waarschijnlijk meerdere varianten van een ‘commercial’ moet produceren voor meerdere kleine doelgroepsegmenten en voor verschillende momenten in een customer journey.

Harm Schweigman

Er kan zo veel meer met videoadvertising dan alleen maar het tonen van een verkorte TV commercial. Interactie gekoppeld aan bewegend beeld en geluid doet veel voor een merk. Diverse onderzoeken hebben dit inmiddels aangetoond. Met name de creatieve industrie lijkt zich hier nog niet van bewust.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond