Deel dit artikel
-

Onrust onder drukkers door startup Drukwerkveiling.nl

Ondanks het slechte economische vooruitzicht verzet een aantal drukkerijen in Nederland zich tegen leadgenerator Drukwerkveiling.nl.

Een aantal grafische ondernemers in Nederland roept collega’s op om zich niet aan te sluiten bij de nieuwe marktplaats voor hun sector Drukwerkveiling.nl. Deze verstoort de vaste patronen op de markt omdat het drukkers via internet op opdrachten laat bieden. Dit heeft automatisch een drukkend effect op de prijzen en wordt daarom door sommigen als ongewenst gezien.

Vakblad de Graficus meldt dat in het komende nummer en bericht er alvast over op zijn site.

Ondernemer Maarten Roelofs, die de veilingsite vorige maand opende, begrijpt het negatieve sentiment niet. Hij schrijft een open brief aan de branche om vragen en onduidelijkheid weg te nemen.

“Onze doelstelling is binnen 1,5 jaar ons te vestigen in de top 20 van de Nederlandse drukwerkmarkt met een verhandeld bruto volume van 20 miljoen euro. Let wel: Dat is omzet die terechtkomt bij drukwerkleveranciers in Nederland en België. Wij rekenen 5 procent commissie over geslaagde contracten, wat ongeveer gelijk staat aan de kosten van factoring en kredietverzekering.”

“Geen enkele brancheorganisatie of kennisplatform heeft een adequaat antwoord gevonden op export naar Oost-Europa. Geen enkele inkooporganisatie met al haar overhead realiseert een stroom van nieuwe opdrachten tegen slechts 5 procent commissie.“

Ondanks de onrust die Drukwerkveiling.nl lijkt te veroozaken, verdubbelde het aantal aangesloten drukkers in de afgelopen weken tot zestig en werden er tientallen opdrachten uitgezet. Een opdracht wordt gemiddeld een paar honderd keer bekeken, zo laten de statistieken op de site zien.

De grafische sector verwacht dat de drukwerkvolumes in Europa met gemiddeld drie procent per jaar zullen dalen.

Foto: Thierry Ehrmann (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

arjan

Disrupt the market! Mooi en goed die vernieuwing

Jan van Ottele

“verstoort de vaste patronen op de markt” – lijkt me een prima uitgangspunt voor een startup! Het feit dat de normale value chain doorbroken wordt en er geklaagd wordt, dan weet je als ondernemer dat je raak hebt geschoten 🙂

hanco naninck

Iedereen is vrij om waarvan dan ook een graantje mee te pikken. Dit initiatief is geen oproep tot slavenhandel of bezoek aan bordelen waar minderjarigen werken en daarom geheel legaal.

CowboyTim

Ik snap het echt niet als blogs schrijven over een website maar het verdommen om een linkje naar die site te plaatsen.

Nico Oud

If you can’t beat them… join them 😉

Wim

Onrust onder drukkers, terwijl het platform nog maar 82 opdrachten heeft behandeld? Zit EMERCE zelf achter deze start-up? 🙂

De 5% marge die drukwerkveiling.nl pakt, is nét de marge die de drukwerkbedrijven zelf nog maken: lijkt mij daarom een zéér moeilijke case. De kleine spelers zullen dit platform gebruiken, maar de grote drukwerk-spelers (welke veelal goedkoper zijn!) hebben dit platform niet nodig, de toegevoegde waarde voor de klant is daarom onduidelijk. Ook daarom lijkt mij dit een zéér moeilijke onderneming.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond