Deel dit artikel
-

Oprichter Nu.nl begint nieuwe nieuwssite

Merien ten Houten, een van de oorspronkelijke oprichters van Nu.nl, brengt een nieuwe nieuwssite op de markt. Niet een beroepsredactie maar het Twitterpubliek bepaalt wat er nu nieuws is.

Poplinks.nl heet de site en hij zit anders in elkaar dan een doorsnee nieuwssite. Poplinks gebruikt namelijk de kennis en technologie van zoekmachine Ilse.nl om op social media te detecteren welk nieuws de Nederlander nu bezighoudt.

Vooralsnog zoekt Poplinks enkel op Twitter naar de meest geretweete nieuwslinks. De site categoriseert de vindsels en linkt naar de bronteksten waar de tweets over gaan. In de toekomst, belooft Ten Houten, zullen ook andere socialmediaplatformen worden aangehaakt om een volledig beeld te geven van waar Nederland nu op praat.

Hij zegt: “Poplinks haalt niet alleen op Twitter maar voegt ook toe. Het account @poplinksnl bestaat al enige tijd. Dat willen we als voornaamste ingang naar onze bezoekers gebruiken. Daarnaast is Poplinks niet gewoon een nieuwssite maar een soort hybride tussen social news, zoals Digg en NUjij, en social media.”

“Wij denken dat een dergelijke site, juist omdat de massa en niet een redactie bepaalt wat bovenaan staat, een plek heeft tussen de traditionele nieuwssites. Door Twitter te gebruiken als input en niet op de site zelf te laten stemmen hebben we een veel grotere massa die bepaald.”

Poplinks is te vinden op portaalsite Ilse.nl onder het kopje ‘Populair op Twitter’.

Over het bereik van Ilse.nl zegt de ondernemer: “Nog niet erg groot. We geven geen exacte cijfers vrij maar hebben een stevige basis aan vaste gebruikers. Met name basic.ilse.nl, vooral geschikt voor iPad, is een groot succes.“

Hij lanceerde met een aantal compagnons in 1998 de site NU.nl. Dat viel net als zoekmachine Ilse.nl onder Ilse Media. In het jaar 2000 kwam Ilse Media grotendeels in handen van VNU, dat zijn tijdschriftengroep verkocht aan Sanoma. De huidige en volledige eigenaar van NU.nl én Ilse.

In 2009 kregen Ten Houten en kompaan Robert Klep de licentie op de naam en het domein Ilse. Onder die vlag wordt nu gestaag een nieuwe zoek- annex nieuwsportaal gemaakt.

Naast Ilse houdt de ondernemer zich sinds afgelopen zomer vanuit Eindhoven ook bezig met zijn televisiebedrijf Iphion.

Foto: lastnightontelevision (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Andries

Dit doet mij erg denken aan een eigen site, SociaalNieuws.nl, alleen maakt deze ook gebruik van Facebook-gegevens.

Herman Couwenbergh

Mij doet het vooral denken aan PopShared in de .nl en .com versies. Zie mijn review daarvan op Twittermania uit sept 2011: http://twittermania.nl/2011/09/popshared-het-beste-nieuws-op-basis-van-retweets/

Marten Lemstra

Leuk idee, ben benieuwd naar het gebruik

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond