Deel dit artikel
-

Oprichter Silk Road krijgt levenslang

De 31-jarige Ross Ulbricht heeft levenslange gevangenisstraf gekregen voor het oprichten van de ondergrondse marktplaats Silk Road, waar op grote schaal drugs en identiteitsbewijzen werden verhandeld. Silk Road was alleen via het Tor-netwerk benaderbaar.

In 2013 werd de site offline gehaald. Op dat moment was er volgens de FBI al 213,9 miljoen dollar (omgerekend 188 miljoen euro) omgezet. Ulbricht incasseerde daarvan 11,6 miljoen euro aan commissies.

Silk Road was geen gewone website, maar alleen toegankelijk via het anonieme netwerk Tor. Betaald werd er met bitcoins. De drugs werden in het algemeen gewoon via de post verstuurd of in de VS via diensten als Express Mail. Het is bijna onmogelijk voor posterijen om die pakketjes te controleren, aangezien zij die vanwege het briefgeheim niet zomaar mogen openen.

Omdat hij wat slordig was geweest, wist de FBI de identiteit van Ulbricht te achterhalen. Die ontkende aanvankelijk in alle toonaarden dat hij achter het netwerk zat. Later gaf hij toe dat hij de site was begonnen als ‘economisch experiment’.

Ook in Nederland werd gebruik gemaakt van Silk Road voor de verkoop van drugs. Een dezer dagen kreeg de Nederlander Maikel S., in Chicago tien jaar gevangenisstraf voor de illegale drugshandel via. Met de verkoop van onder meer MDMA, XTC, cocaïne en LSD via Silk Road had hij in korte tijd meer dan 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) aan bitcoins verdiend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond