Deel dit artikel
-

Oprichters Google borgen macht met splitsing aandelen

Het aandeel Google wordt in tweeën geplitst. Daardoor kan het bedrijf overnames blijven financieren zonder dat de oprichters macht verliezen en nieuwe aandeelhouders, bijvoorbeeld afkomstig uit overnames, veel macht krijgen.

Eind vorige week maakte Google de plannen voor de splitsing bekend die aanstaande donderdag van kracht moet worden. Er bestaan nu twee typen aandelen: klassa A en klasse B. De A-klasse zijn de normale effecten die op de beurs worden verhandeld, de B-klasse is in handen van de twee oprichters.

Larry Page en Sergey Brin hebben in deze constructie minder dan vijftien procent van de aandelen maar wel 56 procent van het stemrecht. Daardoor zijn ze effectief de baas, ook als andere partijen samen meer dan die vijftien procent eigendom hebben.

Per aanstaande donderdag wordt het klasse C-aandeel geïntroduceerd aan de NASDAQ onder het symbool GOOG. Daar is geen stemrecht aan verbonden. Voor ieder A-aandeel krijgt de aandeelhouder ook een C-aandeel. De klasse A-aandelen gaan verder onder het symbool GOOGL. De koers zal hierdoor halveren.

De recente grote overnames door Google hebben het stemrecht van Brin en Page, via hun klasse A-aandelen, verwaterd. Nieuwe overnames die met aandelen worden gefinancierd zullen de nieuwe Googlers minder stemrecht geven, afhankelijk van de combinatie van de klasse aandelen waarmee die wordt gefinancierd.

Er zijn 335.832 aandelen Google, waarvan 279.325 als klasse A worden verhandeld en 56.507 niet publiek verhandelbare stukken als klasse B, in handen van de oprichters zijn. Die B-aandelen wegen tien keer zwaarder dan de A-klasse.

Foto: Hakån Dahlström (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond