Deel dit artikel
-

Oproep aan Europese Commissie: breek privacy niet af

Bits of Freedom heeft met 65 andere burgerorganisaties een brief gestuurd naar Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, om de moeizame onderhandelingen over de nieuwe privacyregels weer recht te trekken.

Al sinds 2012 werkt Europa aan een volledige herziening van alle privacyregels. De oude regels (in Nederland de Wet bescherming persoonsgegevens) stammen uit 1995. Dat is dus vóór Google en vóór Facebook. ‘Hoewel dat al pijnlijk ouderwets is, zijn in rap tempo Big Data en de internet of things in opkomst. Extra bescherming tegen profileringstechnologieën en het gebruik van medische data is bijvoorbeeld hard nodig’, stelt de organisatie.

Bij de lancering van de nieuwe regels erkende de Commissie het belang van extra bescherming, maar de burgerorganisaties constateren dat regeringsvertegenwoordigers de bescherming weer aan het uitkleden zijn. Het beschermingsniveau mag niet onder het huidige niveau vallen en niet in strijd zijn met mensenrechten, zegt Bits of Freedom.

Om het belang te onderstrepen is de brief niet alleen ondertekend door Europese burgerrechtenorganisaties, maar ook door organisaties uit andere delen van de wereld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond