Deel dit artikel
-

OPTA: Aantal mobiele aansluitingen groeit weer

Het aantal mobiele aansluitingen stijgt weer, volgens cijfers van OPTA over het derde kwartaal van 2012. In het derde kwartaal daalde wel het aantal prepaid-aansluitingen bij aanbieders met een eigen netwerk en bleef het aantal aansluitingen dat specifiek voor mobiel breedband gebruikt wordt, dongels en tablets, ongeveer gelijk.

Daar staat tegenover dat het aantal mobieltjes met breedband, net als in het tweede kwartaal, is gegroeid met ruim vierhonderdduizend stuks. Het totaal aantal aansluitingen met mobiel breedband komt daarmee op de 10,1 miljoen. Daarbij gaat het om negen miljoen smartphones en 1,1 miljoen tablets en dongels. Ondanks deze groei in mobiele aansluitingen blijven de marktverhoudingen tussen de aanbieders ongewijzigd.

De opkomst van mobiel internet is ook in de volumes terug te zien. Zo stijgt ten opzichte van het tweede kwartaal jaar van 2012 het volume van dataverbruik (+11 procent). Er is in het derde kwartaal in totaal 5,9 petabyte aan data gebruikt. Dit terwijl het volume van sms sterk daalt. Ook het totale belvolume daalt. Het totale belvolume in het derde kwartaal komt uit op 5,4 miljard belminuten. Het totaal aantal sms-berichten in die periode is 1,8 miljard, tegenover 2,1 miljard het kwartaal ervoor.

Met 4,7 miljard belminuten in het afgelopen kwartaal wordt er via vaste lijnen zeven procent minder gebeld dan in het kwartaal ervoor. Ten opzichte van het tweede kwartaal wordt minder naar vaste nummers gebeld .

Na een lichte stijging in het totaal aantal aansluitingen van vaste telefonie in het voorgaande kwartaal, daalt het totaal aantal aansluitingen in het derde kwartaal met 32 duizend naar 7,1 miljoen aansluitingen.

Het totaal aantal breedbandabonnementen komt in het derde kwartaal op 6,6 miljoen. De groei is afgezwakt naar 19 duizend nieuwe abonnementen, volgens OPTA. Het aantal DSL-aansluitingen daalt met 53 duizend naar 3,3 miljoen, terwijl het aantal kabelaansluitingen met 34 duizend gestegen is naar 3,0 miljoen. Aan het eind van het derde kwartaal zijn er meer dan 340 duizend huishoudens en bedrijven die via glasvezel internetten. De groei van 38 duizend glasvezelabonnementen is hoger dan in voorgaande kwartalen.

Naast de verschuiving van DSL-abonnementen naar kabel en glasvezel, wordt de gemiddelde snelheid van de abonnementen steeds hoger. In het derde kwartaal is 64 procent van de kabel- en DSL-abonnementen sneller dan tien Mbps. 28 procent is zelfs sneller dan dertig Mbps. Ondanks de veranderingen in afname qua infrastructuur en snelheden blijven de verhoudingen in marktaandelen tussen partijen ongewijzigd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond