Deel dit artikel
-

OPTA: Meer mobiel internet, minder SMS

Mobiel internet is nu echt ingeburgerd. Het aantal bytes dat consumenten versturen met hun mobiel is in één jaar tijd praktisch verdubbeld. Het aantal mobiele abonnementen met breedband in Nederland met zo’n 60 procent gestegen, zo meldt toezichthouder OPTA.

OPTA publiceerde vandaag haar marktmonitor 2011 (pdf). Daaruit blijkt dat het aantal mobiele aansluitingen licht is toegenomen, van 19,2 miljoen eind 2010 naar 19,8 miljoen in het derde kwartaal van 2011. Het aantal mobiele abonnementen met breedband is in dezelfde periode gestegen van 5 miljoen naar bijna 8,2 miljoen. Het dataverbruik is toegenomen van 3,2 petabyte in het eerste halfjaar van 2010 naar 5,9 petabyte in het eerste halfjaar van 2011.

Voor het eerst constateert OPTA een daling in het aantal verstuurde sms-berichten. In de tweede helft van 2010 werden nog bijna 6 miljard sms’jes verstuurd, de eerste helft van 2011 waren dit er ruim 5,7 miljard.

Met de opkomst van mobiele telefonie en internet, is de vaste lijn steeds minder populair. Het belverkeer over de vaste lijn is met zo’n 5 procent afgenomen, van 5,4 miljard minuten in het derde kwartaal van 2010 naar ruim 5,1 miljard minuten in het derde kwartaal van 2011.

In het derde kwartaal van 2011 hadden consumenten ruim 7,6 miljoen televisieabonnementen. Digitale televisie steeg in een jaar van 65% naar 75 procenbt. Het aantal huishoudens dat alleen analoog kijkt, is in twee jaar tijd gedaald van ruim 3 miljoen naar ruim 1,8 miljoen. Het afgelopen jaar is circa 11 procent van de huishoudens overgestapt naar een andere televisieaanbieder.

Zeventig procent van de huishoudens neemt tegenwoordig twee of meerdere diensten van één aanbieder af in een bundel. Dit zijn 5,2 miljoen huishoudens. Ongeveer 37 procent van de huishoudens (ruim 2,7 miljoen) neemt halverwege 2011 triple play af; breedbandinternet, vaste telefonie en televisie in één pakket. Dit was medio 2010 nog 30 procent. In een jaar tijd hebben dus een half miljoen huishoudens voor triple play gekozen via kabel, DSL of glasvezel.

Deel dit bericht

4 Reacties

HuJ

Verassende uitkomst..

Jaap

Vandaag ook vanuit de UK een dergelijk rapport. Conclusie hieruit is dat consumenten zich gek laten maken voor de zogenaamde billshock door de operators. In de UK 49% van de smartphone klanten gebruikt 100Mb per maand terwijl 88% betaalt voor een bundel van 500Mb of meer….Het volledige rapport te vinden op http://www.billmonitor.com/billmonitor-smartphone-data-report

Jess

De telecomaanbieders zullen er wel van balen dat het sms-verkeer afneemt. Daarom geen onbeperkt internet meer.

john voorts

Een stijging van 25 procent naar 40 procent, in het aantal mobiele abonnementen dat mobiel internet heeft. Zeker een forse stijging. Het verminderde sms verkeer zorgt er weer voor dat de abonnementen weer duurder worden.
http://www.onbeperktinternetopjemobiel.nl/2-uncategorised/7-ruim-8-miljoen-mensen-hebben-een-mobiel-abonnement-met-internet

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond