Deel dit artikel
-

‘Overheden mogen wél zelf glasvezel aanleggen’

Gemeenten en provincies moeten een actievere houding aannemen om breedbandinternet in de buitengebieden mogelijk te maken. Dat stellen Koen Salemink en Dirk Strijker van Rijksuniversiteit Groningen.

Tegenover Binnenlands Bestuur verwijzen ze naar recente Europese voorbeelden waar overheden zelf internetkabels aanleggen en het beheer ervan aanbesteden.

Naar schatting zijn er zo’n 300.000 adressen in Nederland met slecht internet. Het aantal burgerinitiatieven voor breedbandinternet is toegenomen, maar niet in iedere regio zijn de burgers even mondig.

Bij gemeenten zijn de angst er goed in om aangeklaagd te worden. Het bekendste voorbeeld is Appingedam, dat geen staatssteun mocht geven voor de aanleg van breedband en daarom veroordeeld werd door het Europese hof van Justitie.

Maar overheden mogen wel degelijk zelf een glasvezelnetwerk aanleggen en in eigendom hebben, onder de conditie van een open netwerk. Dat is een netwerk waarop alle dienstenaanbieders tegen dezelfde voorwaarden gebruik van mogen maken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wouter Sierdsma

Natuurlijk als de overheid zorgt voor een technisch goed verzorgd open glasnetwerk dan kan iedere aanbieder zijn diensten hierop aanbieden. Dan kun je pas spreken van eerlijke concurentie. Bovendien kom je dan pas echt op voor je burgers. Momenteel heb je de keuze uit 2 monopolisten. Beide partijen zien het netwerk allang niet meer als hun corebussines. Dus overheden zet volop in op een open netwerk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond