Deel dit artikel
-

Oxxio integreert Apple HomeKit

Energiebedrijf Oxxio integreert HomeKit van Apple in zijn app en hoopt ook snel de platformen van Google en Samsung te kunnen koppelen. Klanten kunnen hierdoor het energieverbruik van hun apparatuur nauwkeurig monitoren en, later, zelfs de apparatuur gaan bedienen.

“Waar andere energiebedrijven zich op hardware richten”, zoals Essent exclusief abonnementen met Nest gaat verkopen “kiezen wij voor een open structuur waarin we API’s van derden met ons platform koppelen”, aldus e-business manager Joos Luteijn tegen Emerce.

Door nauwe samenwerking met Apple is diens HomeKit achter de schermen al gekoppeld met Oxxio. Zodra iOS8 later deze maand uitkomt, zal het energiebedrijf zijn app updaten. Dan is het gereed om met huishoudelijke apparatuur te praten. Dat zullen in eerste aanleg niet veel apparaten zijn, omdat er nog maar weinig hardware is die met HomeKit overweg kan. “Maar Apple pusht veel fabrikanten om dat snel te veranderen.”

HomeKit is een platform dat in iOS8 zit en ervoor zorgt dat consumenten via hun telefoon bijvoorbeeld de verlichting met de iPhone of iPad kunnen bedienen. Of de gordijnen kunnen sluiten, de thermostaat regelen of de tv bedienen. Daarvoor moeten ze wel Apples richtlijnen daarvoor naar hun hardware vertalen.

Google en Samsung beschikken wel over huishoudelijke apparaten die via internet kunnen worden bediend, maar het platform erachter is nog niet uniform. Daarom kiest Luteijn ervoor die nu niet te ondersteunen. De thermostaat Nest bijvoorbeeld is nog niet via Oxxio’s app uit te lezen. De Hue-lampen van Philips wel.

Een kwart van de klanten van Oxxio gebruikt de app om zijn energieverbruik in huis te monitoren. “We kunnen ons platform laten groeien met welk merk dan ook. Er is geen lock-in met een abonnementenmodel. Ik verwacht dat er over een paar maanden vier à vijf merken actief zijn met producten.” Veel fabrikanten zijn bezig domotica te ontwikkelen, ‘slimme’ huishoudelijke apparatuur.

Oxxio begeeft zich op dit terrein om zijn propositie ‘Energie in eigen hand’ kracht bij te zetten.

Op termijn is het volgens Luteijn mogelijk dat zijn bedrijf premiumdiensten gaat bieden op basis van de verbruiksdata van klanten. “Dat zit nu niet in de salespropositie.”

Google wil zich meer richten op domotica vanuit zijn dochterbedrijf Nest. Samsung kocht om diezelfde reden het bedrijf Smart Things.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond