Deel dit artikel
-

Peak Capital start nieuw investeringsfonds

Op 1 juli gaat Peak Capital III van start met een belegbaar vermogen van twaalf miljoen euro. De partners zeggen zich te onderscheiden van anderen met hun ondernemende en hands on-mentaliteit.

Heleen Dura-Van Oord, Johan van Mil en Stefan Bary beginnen het fonds onder de naam Peak Capital III, The Entrepreneurial Investors. Het doel is om komende jaren minimaal tien investeringen te doen in de technologiesector. Het fonds maakt gebruik van de Technostarterregeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het fonds heeft een investeringshorizon van vijf jaar en een even zo lange deinvesteringsperiode. Omdat het Rijksoverheid mee investeert, moet er in Nederlandse innovatieve bedrijven worden geïnvesteerd die niet ouder dan zeven jaar zijn. Peak beoordeelt die bedrijven vanuit zijn eigen expertise, zoals online platformen, gaming en internet of things.

Peak staat zich erop voor dat het een investeerder is met een ondernemend DNA. Dat komt naar voren via de partners en hun contacten met de participaties, maar ook via de investeerders. Dat zijn veelal succesvolle internetondernemers. “Als het nodig is, gaan we een paar dagen op kantoor zitten om de ondernemers te helpen”, zegt Johan van Mil.

De managing partner vervolgt: “Vanuit onze eerdere fondsen weten we dat er veel ondernemers zijn die hun bedrijf zijn gestart vanuit een product of technische invalshoek en met name sales, marketing en finance expertise missen. We kunnen deze ondernemers gericht adviseren met onze expertise op deze gebieden zodat de juiste keuzes worden gemaakt. Helpen wordt grote focus van dit fonds.”

Van Mil vormt samen met Bary de het team managing partners. Buiten de resultaten van het scoutingwerk om krijgen ze jaarlijks organisch al tussen de tweehonderd en 250 investeringsaanvragen. Zij investeren samen met Heleen Dura-Van Oord eigen middelen en investeringsgeld van bekende ondernemers.

Tot de het investeringscomité van Peak Capital III behoren Marcel Beemsterboer (Vakantieveilingen), Rob de Heus (Scoot) en Wilco Rietberg (Trinicom). In de Raad van Advies, onder leiding van Heleen Dura-van Oord, nemen investeerders zoals Marco Aarnink (Drukwerkdeal), Peter Driessen (Spil Games), Dirk Jan Koekkoek (eFuture), Erik Schut (Woodwing) en Jan Willem Tusveld (Vinden.nl) plaats. Ook participeren de ondernemers van @Leisure, Adfactor, AdfoGroep, Booking, Marqit, M4N, SeatMe, Studyportals en YouMedical.

Peak Capital investeert in bedrijven zoals CheapCargo, De Nationale Beeldbank, Catawiki, Flinders, NPEX, Peecho, Radionomy en TradeCloud. Tot de eerdere investeringen behoort IENS. Dat werd eerder dit jaar verkocht aan Tripadvisor.

Deel dit bericht

2 Reacties

Alex

Lees net op nu.nl een minachtende opmerking van dhr. Bary tijdens de Web Summit in Dublin:

“Op een gegeven moment heb ik mijn badge afgedaan. Anders heb je steeds weer een of andere startup uit Malta die je aan je jas trekt.”

Zijn dat de investeringscriteria van Peak Capital tegenwoordig? I.p.v. kijken naar team, technologie en tractie wordt eerst gekeken waar een bedrijf is gevestigd?

Right. Komt niet erg intelligent over.
Hoop dat het een journalist was die het verkeerd opschreef.

Alex

Stefan

Beste Alex,

Wij zijn een Seed Capital fonds waarbij een van de regels van de RVO is dat de bedrijven waar wij in investeren in Nederland zit (zie ook: http://www.peak.capital/werkwijze). Ik begrijp dat de genoemde opmerking wellicht minachtend overkwam, maar in de context in mijn ogen wel te verklaren.

Stefan Bary

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond