Deel dit artikel
-

Persfotograaf krijgt straf voor inbraak crisissysteem landelijke hulpdiensten

Een persfotograaf die de zwaarbeveiligde computersystemen van het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) in Drunen wist binnen te dringen, met een wachtwoord dat hij gewoon op Google aantrof, heeft tachtig uur taakstraf gekregen, waarvan veertig voorwaardelijk. De straf valt zelfs hoger uit dan de eis van justitie.

De 21-jarige man had drie dagen toegang tot het LCMS, een ondersteunend systeem voor het delen van informatie tijdens incidenten, rampen en crises. Een gebruikersnaam en een wachtwoord had hij na drie minuten zoeken gevonden via Google, op een oefenpagina van het LCMS.

Hij maakte screenshots van het systeem en stuurde die naar een chatgroep in WhatsApp, waarna ze bij de politie terechtkwamen. De man werd daarop aangehouden door een arrestatieteam met kogelwerende vesten, zat drie dagen vast en kreeg zijn telefoons en computer geformatteerd terug. Al het werk dat hij tussen 2009 en 2014 had gemaakt was daarmee ook gewist.

Uit twee eerdere arresten in vergelijkbare zaken leidde fotograaf af dat hij de normale inlogprocedure niet had omzeild en er dus geen sprake is van het binnendringen van het LCMS.

De rechtbank denkt daar anders over: die stelt dat de inloggegevens juist zijn bedoeld om onbevoegden buiten te sluiten. ‘Het feit dat anderen fouten maken of slordig zijn bij de beveiliging van een server, is geen vrijbrief voor verdachte om zich vervolgens zonder autorisatie toegang te verschaffen tot de desbetreffende servers.’

Deel dit bericht

3 Reacties

Marcel

Natuurlijk compleet van de pot gerukt om iemand met een arrestatieteam op te pakken. Geeft niet erg veel vertrouwen in onze politie…

Louis

Als je drie dangen lang rondsnuffelt en blijkbaar geen intentie hebt om het lek te melden dan vind ik 40 uur werkstraf nog tamelijk mild.

Menno

Als je er domweg met een gebruikersnaam en wachtwoord via internet bij kan zou ik niet over “zwaarbeveiligde computersystemen” spreken… Of ligt de lat echt zo laag in ons vakgebied?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond