Deel dit artikel
-

Peter Sunde: ‘Ethische discussie internet broodnodig’

“Er is geen discussie meer over ethiek, het waarom. Het is een illusie te denken dat startups de wereldproblemen wel oplossen. Technologie biedt geen oplossing, we moeten zelf nadenken en praten”, aldus The Pirate Bay-oprichter Peter Sunde.

De Fin was vanochtend de openingsspreker op The Next Web Conference.

“We dragen alle macht over aan partijen als Facebook, Airbnb en Uber. Omdat het ‘maar technologie’ is, redeneren we, zal het wel goed zijn. Maar bedenk dat de keuzes die we nu maken bepalen hoe onze wereld er over tien jaar uitziet.”

Sunde nam het podium zonder rem of scrupules. Hij vroeg de organisatie hardop hoe je een rijke ondernemer als Gary Vaynerchuk een uur spreektijd kunt geven en een hoogopgeleide privacy-activist daar direct achteraan programmeert met een kwartiertje spreektijd.

“Wie bepaalt de discussie? Wie bepaalt nu nog de onderwerpen? Dat moeten we zelf doen. Hoe meer je met technologie werkt, hoe meer macht je hebt en, daarom, hoe meer verantwoording je moet afleggen.”

In zijn tijd als drijvende kracht achter The Pirate Bay, met twee compagnons, stond het ‘waarom’ altijd al centraal. “We waren niet de beste qua technologie, maar zorgden er met grappen en statements voor dat er altijd over ons werd gesproken. The Pirate Bay werd groot omdat we goed waren in marketing.”

Een treffend voorbeeld daarvan is dat de bestanddeelsite alle binnenkomende juridische aanklachten van Hollywood op zijn site publiceerde. “Wat we deden was in Zweden legaal, dus we gingen gewoon door. Belangrijker nog is dat we met die publicaties de discussie voedden over de materie van copyrightschending. En een blik achter de juridische schermen van de filmindustrie gaven.”

Foto: Dan Taylor, Heisenberg Media

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond