Deel dit artikel
-

Photoshop gaat nu echt naar de cloud

Adobe stopt met de verkoop van losse software als Photoshop en Illustrator. Alle onderdelen van zijn verzameling creatieve software Creative Suite worden voortaan in de cloud aangeboden. Dat heeft het bedrijf vandaag op zijn congres MAX in Los Angeles bekend gemaakt.

De laatste versie van Creative Suite (6) zal voorlopig nog wel beschikbaar zijn, maar krijgt dus geen opvolger meer. Adobe is het eerste grote softwarebedrijf dat zo’n drastische stap neemt. Microsoft heeft inmiddels een virtuele versie van Office, maar blijft de software ook los verkopen.

Creative Cloud bevat een zestal gereedschappen (Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamweaver en Premiere Pro) voor onder meer het bewerken van foto’s en video, het ontwerpen van websites en het maken van iPad apps zonder coderen. Bestanden worden in de cloud bewaard. De software wordt overigens nog steeds op de desktop geïnstalleerd, en kan offline worden gebruikt. Eens in de dertig dagen controleert de software of het abonnement geldig is. Twee installaties (bijvoorbeeld desktop en laptop) zijn toegestaan.

Adobe heeft al een half miljoen betalende gebruikers voor zijn Creative Cloud. De marketingsoftware van Adobe was al alleen online beschikbaar. Een abonnement kost 49,99 dollar per maand, studenten betalen 29,99 dollar per maand.

Adobe erkent dat er klanten zullen zijn die nog niet klaar zijn voor online. Om die toch over de streep te trekken, wordt Creative Cloud volgende maand ingrijpend vernieuwd. Gebruikers met een geldige licentie voor CS3 of later krijgen korting.

Adobe kondigde ook een speciale cloudpen aan, Mighty, waarmee men op een tablet kan tekenen. Die tekeningen worden direct in de cloud opgeslagen.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

JeroenW

Zullen de landschaps en natuur fotografen leuk vinden. Die willen na een rondje schieten graag een eerste selectie maken.

Redactie Emerce

Dat kan nog steeds, alleen als je langer dan dertig dagen zonder internet in de bush zit heb je wellicht een probleem.

Dennis Sievers

Daarbij schrappen ze Fireworks van de lijst, die komt te vervallen vanwege grote overlap met AI en PS. Ik denk dat daar nog veel meer mensen van wakker liggen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond