Deel dit artikel
-

Piratenpartij helpt met terugvorderen BUMA insluitheffing

De Piratenpartij heeft, in samenwerking met de juristen van Wisemen advocaten, een voorbeeldbrief opgesteld waarmee particulieren en bedrijven de heffingen die zij in het verleden voor het insluiten van bijvoorbeeld YouTube-video’s hebben betaald, kunnen terugvragen bij BUMA.

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs in een arrest had geoordeeld dat voor het linken naar en insluiten van legale en openbare content geen vergoedingen noodzakelijk waren. “Uit de vele reacties die binnenkwamen bleek duidelijk dat er veel mensen zijn die erg kwaad op BUMA zijn. Vooral het feit dat BUMA de heffingen incasseerde onder dreiging van een gang naar de rechter heeft veel kwaad bloed gezet. Te meer nu blijkt dat dit, zeer waarschijnlijk al jaren, onrechtmatig is gebeurd”, zegt Janmaarten Batstra, Piratenpartij-kandidaat voor het Europees Parlement.

Inmiddels heeft BUMA laten weten voorlopig af te zien van het innen van heffingen. Toch heeft de auteursrechtenorganisatie aangegeven de al betaalde heffingen niet terug te willen geven. Volgens BUMA zijn de betaalde heffingen onderdeel van een rechtsgeldige overeenkomst tussen private partijen, waardoor er juridisch geen terugbetaling verschuldigd is.

Een maatschappelijk onverantwoorde reactie, noemt Batstra dat in een persverklaring. ‘Niet alleen heeft BUMA van de overheid de exclusieve licentie gekregen om licentiegelden voor auteurs te heffen, zij heeft ook spierballentaal niet geschuwd om deze heffingen te innen. Dat zij zich nu verschuilt achter gesloten overeenkomsten waarvoor de juridische basis blijkt te ontbreken, is moreel volkomen verkeerd.’

Bovendien menen juristen dat BUMA waarschijnlijk toch verplicht kan worden om de ontvangen heffingen van de afgelopen vijf jaar terug te betalen. Een eerste aanzet daartoe, aldus de Piratenpartij, is het aanschrijven van BUMA met de aanzegging hiertoe.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond