Deel dit artikel
-

Postbodes controleren met mobieltjes kwaliteit wegdek

Postbodes van PostNL hebben meegeholpen om de kwaliteit van het wegdek te controleren in een project van Tauw en de Universiteit Twente.

In de pilot zijn in verscheidene wagens van PostNL smartphones geïnstalleerd, voorzien van een speciaal ontwikkelde app. Deze app meet de kwaliteit van het wegdek door gebruik te maken van de sensoren en rekenkracht van de smartphone.

De metingen zijn gedurende vier weken uitgevoerd in het midden van Gelderland. Als aan het einde van de pilot blijkt dat deze aanpak kostenefficiënt en succesvol is, biedt deze methode kansen voor andere wegbeheerders.

Het traditionele doormeten van de wegen met speciaal uitgeruste voertuigen is een erg kostbaar proces. Hierdoor worden vaak alleen de snelwegen en provinciale wegen gemeten, en niet vaker dan een keer per jaar.

Door de wagens van PostNL uit te rusten met de smartphones, kan hier flink op worden bespaard. Ten behoeve van de post- en pakketbezorging rijden er dagelijks zo’n 3.500 wagens van PostNL heel Nederland door. Bovendien kan er een actueel beeld worden gevormd van de wegdekkwaliteit, doordat er meerdere wagens worden ingezet die frequent over de wegen rijden. Schades worden hierdoor eerder gedetecteerd en opgelost. Daarnaast kan er geanalyseerd worden waar en in welke periode van het jaar de meeste schade ontstaat.

PostNL gaat komend jaar zijn postbezorgers vragen om, naast het bezorgen van post, ook andere ‘klussen’ uit te voeren. De wegdekmetingpilot is één van de in totaal zeven pilots die PostNL in samenwerking met diverse partijen is gestart.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond