Deel dit artikel
-

PostNL wil geld voor postcodes

Postcodes mogen vanaf februari door iedereen gratis gebruikt worden, oordeelde de rechter vorige week. PostNL vindt van niet. Het bedrijf overweegt hoger beroep.

In de jaren zeventig heeft de Nederlandse Staat de postcode ontwikkeld, een zes-positie-code bestaande uit een woonplaatscode van vier cijfers, aangevuld met twee letters. Het toenmalige Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT) deed het beheer daarvan. Toen de PTT werd verzelfstandigd, ging het beheer naar Koninklijke TPG Post, inmiddels bekend als PostNL.

PostNL mocht ook als enige de data aan derden verstrekken. Daartoe werd dochter Cendris opgericht, die het ‘Postcodebestand’ mocht exploiteren. Cendris leverde de postcode-gegevens, verrijkt met informatie over bijvoorbeeld de samenstelling van een wijk of aantal inwoners, tegen betaling aan afnemers. Heel wat webwinkels gebruiken het postcodebestand bijna dagelijks om het invoeren van adresgegevens te vergemakkelijken en te controleren.

Om gegevens beter te kunnen delen, is de overheid al geruime tijd bezig met het opzetten van een stelsel van basisregistraties. Voordelen daarvan zijn administratieve lastenverlichting en kostenbesparing. Een van de dertien basisregistraties is de BAG. Daarin worden alle adressen in Nederland eenduidig, actueel en volledig vastgelegd. Daarnaast wordt van alle gebouwen in Nederland geregistreerd waar ze staan (inclusief coördinaten). Overheidsorganen zijn sinds 1 juli 2011 al verplicht van de BAG gebruik te maken.

Tot nu toe mochten overheidspartijen alle gegevens uit de BAG (gratis) gebruiken voor hun eigen administratie. Private partijen mogen dat ook, mits de postcodes niet voor commerciële doeleinden bestemd zijn of dat ze vervolgens aan derden worden verstrekt. Immers, dat zijn de afspraken met die PostNL met de staat heeft gemaakt.

De overheid heeft het contract met PostNL per 1 februari 2012 echter opgezegd. Het bedrijf ziet dus een concurrent verschijnen op de markt. Ondernemingen hoeven niet meer te betalen voor commercieel gebruik en kunnen bijvoorbeeld toepassingen (apps) maken voor smartphones of tablet-pc’s.

Maar PostNL wil de gegevens niet zomaar vrijgegeven. Het bedrijf meent dat het  het databankenrecht toekomt en de staat daarvoor een vergoeding verschuldigd is van 750.000 euro per jaar. De staat heeft die gebruiksvergoeding niet geaccepteerd en de rechter wees de eis van PostNL van een jaarlijkse vergoeding vorige week af. De Wet BAG is volgens de rechtbank onder meer het resultaat van communautaire regelgeving (richtlijn Hergebruik) en mede ingegeven met het doel – kort gezegd – burgers en bedrijven tegen zo laag mogelijke kosten in staat te stellen overheidsinformatie te doen hergebruiken.

PostNL overweegt nu hoger beroep, zo laat woordvoerder Marc Potma aan Emerce weten. Volgens het postbedrijf heeft de rechter zich niet specifiek uitgelaten over het databankenrecht. De rechtbank oordeelde dat van het systematisch opvragen of hergebruiken van een substantieel deel van de inhoud van de databank geen sprake was.

Deel dit bericht

9 Reacties

Mike van Hoenselaar

Als PostNL gewoon via Cindris mag blijven opereren, maar via BAG heeft iedereen gratis toegang tot de gegevens dan is het een kwestie van tijd voordat iedereen (webshops, appbouwers) overzijn naar de BAG ipv Cindris.

Martin Beijer

PostNL kan beter haar energie gebruiken om de voorsprong die zij nu nog heeft om te zetten in winstgevende apps of andere toepassingen. ‘Who moved my cheese?’ blijft een leuk en leerzaam boekje dat men bij PostNL blijkbaar nog niet heeft gelezen.

Stefan

PostNL kan beter wat meer energie steken in hun dienstverlening, zoals het bezorgen van de post. Want dat gaat lang niet altijd zo goed, evenals een normale klachtafhandeling. Ik heb vier klachten openstaan bij het bedrijf, maar antwoord krijgen ho maar. Prutsers, dat zijn het.

André Scholten

PostNL heeft het niet helemaal begrepen. De vaste postbodes moeten er zoveel mogelijk uit terwijl er reclame gemaakt wordt voor het werven van postbestellers. Tegen minimumloon moeten ze post rondbrengen binnen een gestelde tijd, doe je er langer over krijg je dat niet betaald. En dan maar raar vinden dat klanten de service achteruit vinden gaan…

Dit postcode verhaal sluit daar bij aan, totaal niet kijken naar wat de markt wil maar stug vasthouden aan achterhaalde klantonvriendelijke verdienmodellen.

Z.Eur

PostNL gaat enkel over geld verdienen.
Als PostNL nog Postbank zou zijn geweest dan zouden we het niet eens zo raar hebben gevonden.
De postcodedatabase is niets anders dan een melkkoe die men destijds kado heeft gekregen.
Ondertussen mogen wij maar hopen dat onze brieven en pakketjes bezorgd worden :
http://www.westonline.nl/files/problemen%20post.pdf

Kim de Groot

PostNL verdient al jaren bakken met geld aan de postcodes, een vergoeding hiervoor van de overheid zou zeker niet op z’n plaats zijn. Overheden moesten zelfs betalen als er een postcode gewijzigd werd binnen een gemeente. (Mede als gevolg van de BAG wetgeving)
Sinds de liberalisering van de postmarkt verhuist de post al lang niet meer mee. http://www.verhuisvriend.nl/verhuizen/vergelijking-verhuisservice/postnl/
Verhuizende consumenten denken alleen ook nog wel steeds dat ze een verhuizing aan bij PostNL door moeten geven. In werkelijkheid belanden men ongevraagd in de directmarketing databank van TNT dochter Cendris en worden ze bestookt met ongevraagde reclame over de adreswijziging.
Hoezo privacy van persoonsgegevens?

De overheid had dit bij het privatiseren van het toenmalige staatsbedrijf al in eigen handen moeten houden.

Johan

Het is niet helemaal waar dat de gegevens gratis zijn sinds februari 2012. Voor het opvragen ervan via BAG viewer hoeft inderdaad niet betaald te worden, maar wil je het kunnen gebruiken in een commerciele applicatie dan zul je hiervoor aan het Kadaster moeten betalen. Een site die van deze BAG gegevens een (niet gratis) postcode database heeft gemaakt is http://www.postcode-database-nederland.nl/postcode-database.aspx

Peter

Voor mensen die dit item nog volgen: Inmiddels is de bag data volledig open en beschikbaar. Een simpele download/opvraag mogelijkheid van alle Nederlandse postcodes, postadressen en adresgegevens is te vinden op http://www.postcodedata.nl.

Cipheos

Oud nieuws maar ik vind het belachelijk. Een miezerig bedrag voor zulke essentiële informatie. Zou de staat dit in eerste instantie moeten regelen? Natuurlijk. Maar de post is al meer dan een tijdje geleden geprivatiseerd, en dit kleine detail is een domme fout, balen. Zou me zeker genaaid voelen bij PostNL als de staat zulke waardevolle informatie gratis weg wil geven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond