Deel dit artikel
-

PvdA blijft tegen downloadverbod

De PvdA wil toch geen downloadverbod. Dat schrijft Tweede Kamer-lid Jeroen Recourt op de site van zijn partij. ‘Downloaden mag en blijft mogen’.

Tijdens een debat over dit onderwerp bleek de PvdA bij monde van Jeroen Recourt een 180-graden draai te maken. De partij die eerder tegen een downloadverbod was, gaf de regering voldoende steun voor een downloadverbod en websiteblokkades bij illegaal downloaden.

In het verkiezingsprogramma klonk nog een heel ander geluid: ‘De PvdA wil het internet vrijhouden. Daarom stemden we ook tegen het ACTA-verdrag. We gaan ons inspannen voor een moderner auteursrecht. Het sluit niet meer aan bij de gedigitaliseerde maatschappij. Repressieve maatregelen tegen burgers zijn geen oplossing. Geen downloadverbod, maar onderzoek naar nieuwe betaal- en distributiemodellen voor artiesten.’

Een downloadverbod is nog steeds onbespreekbaar voor de Partij van de Arbeid, schrijft Recourt deze week. De zogenaamde thuiskopie-exceptie, die vrij downloaden voor particulieren mogelijk maakt, moet blijven zoals die is. De handel valt niet onder deze regels en kent nu al een verbod. ‘De discussie is ontstaan omdat ik de staatssecretaris voor het maken van een nieuwe auteurswet deze duidelijke grenzen heb aangeven en de feitelijke invulling van de wet verder aan hem heb gelaten om zo tot een werkbare oplossing te komen. Hierop ontstond een discussie over het downloadverbod. Daarom: wij steunen geen wetgeving die auteursrechtenorganisaties kunnen gaan misbruiken om toch particuliere downloaders te gaan aanspreken.’

De PvdA wil naar eigen zeggen niet het risico lopen een deur op een kier te zetten die men helemaal dicht wil houden: internetvrijheid voor iedere burger.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond