Deel dit artikel
-

Radio-aanbod enorm door internet, maar nauwelijks video

Het aantal radiokanalen dat de consument ter beschikking heeft, is door verspreiding via internet enorm toegenomen. De Mediamonitor van het Commissariaat voor de Media identificeert ruim duizend webradiostations. Ongeveer 450 daarvan zijn ‘traditionele’ plaatselijke of landelijke zenders die tegelijk ook via internet te ontvangen zijn.

De overige 550 zijn voor het grootste deel (pdf) aanbieders die alleen via het web uitzenden. Met dance, hiphop, soul, schlagers, oldies, alternatieve of juist rustige muziek bedienen zij zeer specifieke doelgroepen. Veruit het meest aanwezig is het format ‘middle of the road’, op de tweede positie staat ‘urban contemporary’, gevolgd door melodie/schlager, ‘adult contemporary’ en ‘contemporary hitradio’.

Enerzijds een spectaculaire toename dus van het aantal webradiostations en digitale zenders, anderzijds een zeer bescheiden rol voor video’s in het online nieuwsaanbod van de dagbladen. Het onderzoek naar video’s op nieuwssites laat zien dat veel Nederlandse dagbladuitgevers slechts mondjesmaat hun tekstberichten verrijken met video. Zij weten zich daarmee nog niet te profileren.

Dit in tegenstelling tot uitgevers in ons omringende landen die video’s een belangrijke rol geven in het online nieuwsaanbod. De video’s op Nederlandse nieuwssites zijn voornamelijk afkomstig van externe aanbieders als ANP, Novum/Zoom.in en YouTube. Alleen NOS Journaal en RTL Nieuws bieden op hun sites uitsluitend door henzelf geproduceerd videomateriaal aan. Daarnaast valt op dat veel nieuwssites de video’s alleen in een apart deel van de website aanbieden en dus niet geïntegreerd bij het nieuws.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond