Deel dit artikel
-

Rakuten groeit de helft met e-commerce

De buitenlandse activiteiten met e-commerce bij Rakuten groeiden afgelopen jaar met 44 procent. Ongeveer een vijfde van de omzet van de Japanners komt nu uit Europa en, steeds meer, Zuid-Amerika.

Eind vorige week presenteerde Rakuten de financiële cijfers over het tweede kwartaal van 2012. De cijfers in het thuisland zijn groot en groter, maar voor de Westerse markt zijn vooral de overzeese cijfers interessant.

Het buitenlandse handelsvolume steeg afgelopen jaar met 44 procent. De grootste groei komt voor rekening van Marketplaces. Dat zijn de activiteiten waarbij derde partijen op sites van Rakuten hun spullen kunnen verkopen. Ter vergelijking: bij bol.com zijn dat de verkopersaccounts.

Ongeveer eenvijfde van de totale omzet van Rakuten is nu afkomstig uit buitenlandse internethandel.

Rakuten is in zekere zin een mengeling tussen Tesco online en Amazon.com met een vleugje eBay. De focus is b2b2c op online handelsplaatsen. Daarbij faciliteert het bedrijf de handel zelf, maar ook de betalingen. En dat concept wordt middels slimme overnames naar Europa en Zuid-Amerika uitgerold.

De overname van de Spaanse online videotheek Wuaki in juni was de vierde Europese aankoop.

De Japanners zijn al aardig voorbereid op de komende mobilisering van de digitale economie. Eind vorig jaar namen ze Kobo over, de Canadese maker van e-bookreaders en gelijknamige internationale downloadwinkels. Kobo’s zijn ook in Nederland verkrijgbaar. De e-readers zijn het eerste fysieke touch point van Rakuten met de Nederlandse markt.

Ceo Heroshi Mikitani beseft dat hij, wil zijn bedrijf daadwerkelijk een mondiale speler worden, de Japanse focus van Rakuten moet verleggen naar het wereldtoneel. De belangrijkste eerste stap daarbij is dat niet Japans, maar Engels sinds 2010 de voertaal is. Zelfs Japanners moeten Engels met elkaar spreken. Bovendien moeten nieuwe medewerkers de Engelse taal machtig zijn. Dat het Mikitani serieus is, blijkt uit de toelichting van zijn cijfers aan de financiële markt.

Verder: Emerce’ eerdere berichtgeving over Rakuten

Foto: priceminister (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond