Deel dit artikel
-

Rechter: ABN hoeft VNU geen krediet te verstrekken

VNU Media heeft behalve een solvabiliteitsprobleem, nu ook te maken met een liquiditeitsprobleem. ABN Amro hoeft VNU Media Groep geen krediet te verschaffen nu de onderneming niet langer voldoet aan contractuele solvabiliteitseisen.

Zo oordeelde de rechter in een rechtszaak die VNU Media Groep aanspande tegen ABN Amro.

Als gevolg van de blokkade is de bedrijfsvoering van de Groep lamgelegd. Zo zullen in juni de salarissen van medewerkers niet kunnen worden betaald. Dat is te lezen in de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

Bij navraag laat een woordvoerder van VNU Media weten niet in te gaan op de zaak. CEO Erik Hoekstra was evenmin in de gelegenheid aan de telefoon te komen.

Herfinanciering

Met een syndicaat van banken is de uitgever op 6 februari 2007 een groepsfinanciering aangegaan. ABN AMRO is de enige bank in het syndicaat die niet wil meewerken aan een voorstel tot herfinanciering.

Volgens de uitspraak voldeed VNU Media Groep in december 2008 al niet meer aan de solvabiliteitseisen die in de financieringsdocumentatie, de Senior Facilities Agreement, stonden. De kredietruimte werd in maart 2007 nog verhoogd tot 199 miljoen euro.

Deblokkering

ABN Amro weigerde juni dit jaar om betalingsverzoeken te voldoen voor bijna 2 miljoen euro. VNU Media wilde deze blokkering op de bankrekeningen door een uitspraak van de rechter laten opheffen. ABN Amro zou niet gerechtigd zijn om de bankrekeningen te blokkeren, volgens de VNU Media Groep. VNU Media Groep stelt ook dat ABN Amro met de blokkade de herfinanciering van de groep op het spel zet.

ABN AMRO voert het verweer dat VNU Media Groep sinds december vorig jaar in verzuim is en de verplichtingen uit de SFA niet nakomt. Er is niet voldaan aan de overeengekomen ratio’s van de solvabiliteit van de VNU Media Groep.

Afwaardering

VNU Media Groep bevindt zich in zwaar weer. Eerder boekte investeerder 3i VNU Media nog volledig af. De afwaardering zou samenhangen met de waardedaling van andere bedrijven uit de branche. Bovendien heeft VNU volgens Het Financieele Dagblad te kampen met een zware schuldenlast. De uitgeverij zou pogingen doen om een schuld van 100 miljoen euro te herfinancieren, maar daar moeizaam in slagen.

Het afgelopen jaar wist VNU Media verschillende titels te verkopen. Waaronder recentelijk Emerce, Sprout en Management Team. Andere bekende titels uit het portfolio zijn Intermediair, NationaleVacaturebank en Tweakers.

Foto: nieve44 (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

noname

Erg triest!!Ik wens iedereen bij VNU veel sterkte. En ik wens E. Hoekstra veel succes om er weer bovenop te komen.

Guido tSas

Ben ik even blij dat het VNU Pensioenfonds daar helemaal los van staat.

Tim

Ik hoop dat de salarissen wel zsm worden betaald… Anders wordt het een zeer budget vakantie over 2 weken…

Sjaak

Volgens interne berichten krijgt iedereen gelukkig zijn salaris!

Richard

Het toen de ABN AMRO ook hulp nodig had, was het voor hun prima. Zalm krijgt zelfs een vette bonus wanneer hij de bank met ? 6.000.000.000,- (jawel !! 6 MILJARD!!) VERLIES verkoopt !!! Nu heeft een ander hulp nodig en dan laten ze hen stikken !!! Hetzelfde heeft de ABN AMRO bij mij gedaan: Ben mijn huis kwijt, zit nu in een anti-kraak pand met vrouw & 2 kinderen. 2 Jaar zonder inkomen en alleen maar extra schulden. Verder blijven ze maar 7% rente rekenen op een rekening die ik niet kan betalen. Inmiddels is deze schuld door de rente ook al weer meer dan 6 cijfers voor de komma !!! Heel fijn zo'n bank !!! Vooral blijven bankieren hoor …. DUS NIET !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond