Deel dit artikel
-

Rechter: Kranten.com mag blijven deeplinken

In het kort geding van uitgever PCM tegen Kranten.com, heeft de laatste op alle fronten gelijk gekregen van de rechter; De site mag blijven deeplinken, het auteursrecht van PCM wordt niet geschonden en ook het databankrecht wordt niet overtreden, zo oordeelde de rechter. Kranten.com-oprichter Martin Klerx toonde zich tevreden: "De rechter heeft goed gekeken naar wat wij doen."

"De wijze waarop er door Kranten.com een overzicht wordt gegeven is zorgvuldig en niet in strijd met de in het maatschappelijk verkeer geldende regels", zo oordeelde de rechter.

De uitspraak was een nare verrassing voor PCM. Advocaat mr. Krikke: "Al onze vorderingen zijn afgewezen. De rechter oordeelde dat Kranten.com citeert, en dat daarbij geen inbreuk wordt gedaan op het auteursrecht." Ook de verdediging van het databankrecht en het deeplinken werd door de rechter afgewezen.

Martin Klerx, Kranten.com: "De rechter heeft in ieder geval goed gekeken wat wij precies doen, en daarbij geconstateerd dat we geen inbreuk doen op de kranten van PCM." Kranten.com-advocaat Dirk Visser noemde het "een weloverwogen oordeel".

De uitspraak betekent dat Kranten.com niets hoeft te veranderen aan haar site. Wel zal de site nu concurrentie krijgen van de uitgever, die zelf ook een dergelijke site wil beginnen. Dat is logisch, volgens Klerx. "Het verbaast me eigenlijk dat ze er nu pas mee komen. Ze hebben immers vijf van de zes grote landelijke dagbladen."
PCM-directeur Jan Greven was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

15 Reacties

Ruud Smeets

Gefeliciteerd! De rechter heeft gelukkig ingezien dat Nederland niet op een onbewoond eiland ligt, maar deel vormt van het Grote Digitale Continent.

Mike

Ik wens PCM veel sterkte met het opzetten van hun eigen 'kranten.com' site. Met hun gedegen internet kennis moet dat geen probleem zijn. Mike

Wijnand

Goede uitspraak van de rechter. Ik heet PCM van harte welkom in het digitale tijdperk. PCM krijgt naar mijn mening een plaatsje in het rijtje British Telecom (hyperlink-patent) en Al Gore (uitvinder v/h Internet).

Wiebe Willig

Kranten.com mag PCM dankbaar zijn voor deze "free publicity" stunt. Iets beters kan een startende website niet overkomen. Wiebe Willigwww.henriwillig.com

Terrance Rey

Gefeliciteerd Martin, Erik, familie, vrienden, kennis en alle andere betrokkenen. Met deze positieve uitspraak is gebleken dat wat wij doen gewoon een goede service is. Niets meer en niets minder.Ook alle internet supporters worden hierbij bedankt voor hun steun.

Corly Bedacht

Kranten.com, proficiat!PCM leert van Kranten.com dat je beter een filosofie kunt hebben om de concurrentie met denken te verslaan dan ze met rechtzaken trachten te overtroeven. Corly Bedacht – OOPS.nl

dave

nou is het hek van de dam natuurlijk.logisch

Ton van den Hoogen

Ik blijf een beetje wee gevoel in de buik houden over deze hele zaak. Het is natuurlijk altijd aardig als een heel klein commercieel bedrijf het wint van een heel groot concern, dat geeft de zaak altijd een bepaalde charme.Maar toch….kranten.com heeft iets bedacht dat door veel mensen zeer wordt gewaardeerd, waarvoor hulde. Aan de andere kant leunen ze wel heel zwaar op andere sites, en bovendien hebben ze de op Internet toch gebruikelijke handelswijze dat al wordt verzocht een link te verwijderen dit ook te doen, in de wind geslagen. Kortom: het eerste moet blijven, het tweede en derde opgelost. En wat te denken van het volgende scenario:- PCM heeft door deze uitspraak opeens de handen vrij een soortgelijke site op te zetten zonder aanvaringen met collega-uitgevers te krijgen.- Zij zet dus een kopie-kranten.com op.- Nadat de site in de lucht is, worden alle bezoekers die vanuit kranten.com een PCM-uitgave bezoeken gedurende een bepaalde periode via de nieuwe site geleid en uitgenodigd deze voortaan te gebruiken.- Na deze 'introductie-periode' worden bezoekers van kranten.com voortaan geweerd van de PCM-sites, iets dat ook al door veel anderen als 'oplossing' van dit conflict is gesuggereerd. Hierdoor blijft kopie-kranten.com volledig functioneel en wordt kranten.com uitgekleed. En hoe charmant een en ander ook is ontstaan, Internet-gebruikers kiezen met hun muis….Resultaat: Kranten.com wordt tegen lage kosten geelimineerd terwijl de belangrijkste speler in dit geheel: de Internet-gebruiker, er nauwelijks iets van merkt. Terugkomend op de drie punten die ik in de eerste alinea aanhaalde: hoe gek het misschien ook klinkt, het is voor zowel kranten.com als PCM aantrekkelijk aan tafel te schuiven en proberen alsnog een deal te sluiten. Kranten.com heeft een bewezen aantrekkelijk concept + bijbehorende technologie in huis, PCM kan het goed gebruiken. Daar moet iets moois van kunnen komen. Anders zet ik mijn geld in deze zaak toch in op 'Oude Economie'.

Ralph Stuyver

Rechter houdt kop erbij. Gelukkig heeft de rechter nauwkeurig en inhoudelijk gekeken waar het over gaat. En zich kennelijk goed laten informeren. Gelukkig is er nog iemand in Nederland die zijn kop erbij houdt. Dat geeft hoop voor Internet Nederland. Ik hoop dat het PCM nu duidelijk is dat internet toch wel iets heel anders is dan de gedrukte media.En nog gefeliciteerd Kranten.com. Al hoop k trouwens wel dat jullie iets meer eigen content gaan toevoegen in de toekomst. 😉

Managment Sapenda.com

Wederom heeft PCM getoond niet te begrijpen waar het om draait in de combinatie nieuws en internet. Hulde aan Martin Klerx en zijn team!Sapenda.com  

Maurice Beerthuyzen

Een mooie overwinning voor internet algemeen maar kranten.com in het bijzonder. Tip; Lees de reacties van de heer Ton van Rhijn/ alias Ton van der Gaag/alias Steven eerder op deze pagina nog eens door. Ze worden er alleen maar leuker door.

xanax

PCM 'dreigt' nu met het opzetten van een site lijkend op kranten.com.Maar ik zie PCM niet direct deeplinks aanbieden naar de Telegraaf, een van de grootste PCM-concurrenten en de populairste krant op kranten.com . Kortom, gefeliciteerd kranten.com!

Erik Rijpstra

Ik vraag me af wat PCM opschiet met het opzetten van een eigen Kranten.com. De charme van de huidige Kranten.com is juist dat je niet alleen snel en bondig wordt geïnformeerd over de PCM-titels zoals de Volkskrant en NRC, maar ook over titels van de Telegraaf-Holding en van VNU. Bovendien is er een speciale pagina met verwijzingen naar Belgische kranten. De toegevoegde waarde van Kranten.com is dus het overzichtelijk weergeven van verschillende titels van een aantal uitgeverijen. Ik vraag me af of PCM op haar toekomstige overzichtssite ook titels van haar concurrenten zal opnemen. Dit laatste lijkt me niet waarschijnlijk. Het initiatief van Kranten.com zie ik meer als een vergelijkend nieuws-waarden-onderzoek. Aan de hand van de koppen kan ik zo zelf kiezen welk nieuwtje mij het meest aanspreekt. Of dat bericht nu oorspronkelijk uit de Telegraaf of NRC komt wordt dan van ondergeschikt belang.

Student Me

Goed weloverwogen oordeel van de Judge.De enige verliezers zijn PCM en F. van Jole (onze internetkenner :), vooral de laatste heeft nogal een persoonlijke hetze gevoerd op het internet tegen Kranten.com Nu maar hopen dat zowel PCM als Fransisco het internet iets beter gaan begrijpen.

Bas Arends - AdFrame.nl

Hulde aan Martin en zijn groep!Ik denk dat dit een goed precedent schept voor eventuele gelijkwaardige zaken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond