Deel dit artikel
-

Record aantal streams Nederland.fm

In de maand maart werden in totaal een recordaantal van drie en een half miljoen radiostreams beluisterd via radioportal Nederland.fm. Ongeveer dertig procent van de luisteraars van radiostreams beluistert deze via Nederland.fm, blijkt uit statistieken van de grotere zenders, aldus Jim Souren, directeur van de portal.

Kantoorwerkers in de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar vormen de grootste groep luisteraars van de streams. Dat blijkt ook uit de populariteit van radiozenders: Radio 538, Q-Music en Slam FM hebben het grootste marktaandeel; dat zijn zenders die populair zijn bij een jongere doelgroep. Vergeleken met maart 2005 is het aantal beluisterde streams met 350 procent gestegen.

Nederland.fm is opgericht in 2004 en concurreert met sites als Radio.nl. Via de portal zijn de streams van zo’n 40 zenders te beluisteren. Nederland.fm had 226.000 unieke bezoekers in maart. Een bezoeker luistert gemiddeld 48 minuten naar een radiostation. Gemiddeld heeft de site zo’n 20.000 nieuwe unieke bezoekers per maand, aldus Soeren. De afgelopen maand waren dat er volgens hem 40.000, veroorzaakt door extra marketinginspanningen. Sinds februari zijn er commercials over de portal te horen op verschillende radiozenders.

De radioportal verdient geld aan banners en statistieken die worden verkocht aan radiostations. Soeren: “Met behulp van onze statistieken kunnen we bijvoorbeeld uitzoeken wat het profiel is geweest van een luisteraar van een radiocommercial. Ook het gedrag van luisteraars is goed te meten. Hoe lang blijven ze luisteren, op welke moment ‘zappen’ ze naar een ander station: dat zijn zoal zaken die wij inzichtelijk kunnen maken.”

Volgens Soeren maken vrijwel alle stations, behalve de publieke, gebruik van de statistieken. “Wij meten meer en preciezer dan Intomart.” Intomart meet volgens Soeren het gedrag van de gemiddelde Nederlander. “Wij kijken naar de internetters. Die vertonen een ander gedrag. Maar het is niet zo dat mensen anders luisteren omdat ze op internet zitten.” Kleine zenders gebruiken volgens hem de statistieken om ‘zich neer te zetten bij adverteerders’, grotere om campagnes te evalueren.

Het verkopen van statistieken is volgens Soeren de kern van het business model van de portal. “In de toekomst zou ik het liefst zonder banners werken. Het is veel mooier om te zeggen dat je alleen geld verdient aan statistieken.”

Deel dit bericht

27 Reacties

Eelco Romeijn

Zoveel kunnen die statistieken toch ook niet zeggen want de streams worden slechts doorgelinkt van de zenders. Dat betekent dat alleen de zender zelf toegang heeft tot de streaming server statistiek en nederland.fm slechts het aantal hits op de pagina kan meten. Nederland.fm is daarmee slechts een parasiet die meelift op het succes van de content van anderen. 

Falco

Wel een slimme parasiet 🙂

Hans de Vries

Nederland.fm is een leuke site maar er zijn inmiddels al veel betere alternatieven zoals http://www.portal.fm en webradio startpagina.

Wannabe

Ik neem aan dat dat de maand <strong>maart</strong> moet zijn…

Regioradio

Voor radioliefhebbers met liefde voor nieuws en geluid uit den achtertuin: www.regioradio.fm Lokale radio overal bereikbaar

Cris

Natuurlijk zijn er meer alternatieven maar ik vind nederland.fm WEL de beste. Ik denk dat portals wel zinnig zijn want ze zetten alle zenders (concurrenten) handig naast elkaar. Om snel boodschappen te doen ga je toch ook naar de supermarkt!Zolang ze het met toestemming doen lijkt het me geen probleem. Dat ze daarnaast nog een meerwaarde creeren die geld oplevert vind ik ook wel slim.

Martin

"226.000 unieke bezoekers in maart" Dat gelooft niemand, men bedoeld waarschijnlijk pageviews. Nu begrijp ik ook waarom men geen netstat teller meer op die site heeft staan. Die is er waarschijnlijk afgehaald omdat die teller 10 keer minder zal aangeven.  Als Nederland.fm 226.000 unieke bezoekers in 1 maand heeft, dan moet men dat maar eens bewijzen.

Jim Souren

We hebben echt 226.000 unieke bezoekers per maand.Mocht iemand bewijs willen, mail me dan dan krijg je een link naar de AWstats website. We vergelijken onze eigen getallen met de streaming server stats van de (grote) radiozenders. Daar zit maximaal 10% verschil in. Wij proberen geen parasiet te zijn. We doen alles met toestemming van de radiozenders. Doordat bij ons alle zenders naast elkaar staan kun je veel leuke dingen meten. Wij zien soms luisteraars op een bepaald tijdstip massaal van een radiozender naar andere zenders zappen. Dan weet je dat die dj niet echt gewaardeerd wordt.

Jan vermeer

Nederland.FM doet wat het zegt.Niets meer een niets minder.Gewoon een Keep it Stupid Simple site!Moeten er meer van komen……

Joyce

leuk..statistiekjes! Levert het ook geld op? Veel interessanter..

wendy

Ik luister dagelijks naar meerdere zenders/soorten muziek.Heb niet altijd zin in gepraat en soms wil ik gelijk het nieuws weten.Op nederland.fm kun je direct zappen zonder dat j eerst naar een andere site moet gaan zoeken! Lekker handy, doorgaan ermee…….

Trijntje

Ik geloof er niks van. Jim, hoe kom jij bij de statistieken van de servers als de meeste omroepen er zelf niet eens bij kunnen?

jmol

Concurrentie!!!Radiodigitaal.nl???………

DJ EaZy

Weet je wat mooi zou zijn? Als je alle streamadressen gewoon in je media player zou kunnen stoppen, zodat je daar gewoon kon klikken en spelen.Die van 538 krijg ik in ieder geval maar niet in Media Monkey (verdorie). Overigens mis ik topradio wel, een geweldige belgische zender, maar goed dat valt dan ook buiten Nederland.

Alexander de Wizz

DJ Eazy,Kijk voor Topradio op http://www.belgie.fm (volgemns mij het belgische zusje van http://www.nederland.fm) !

Peter Berenthardt

Een parasiet die ook nog eens de radiozenders geld vraagt voor plaatsing van een logo. Zo werkt dat tegenwoordig. Het omgekeerde business-model

AJ

Wat dacht je van http://www.x-streamradio.nl. Hiermee kun je zelfs de radio streams opnemen met een recorder!!!! en meer dan 1.000 stations over de hele wereld.

Myra Verburg

Wat ik niet snap is is het volgende.Als radiozenders geen meerwaarde in een dergelijke site zien om erop te staan, waarom zouden ze dan betalen. Niemand verplicht ze dat te doen. In internetwereld bestaan 3 pijlers: content, bereik en techniek.Portals en startpagina's vat ik onder bereik. Daar kun je geld voor vragen, mits je groot genoeg bent. Blijkbaar genereert nederland.fm veel bezoekers voor de internet radiozenders.Dat ze daarnaast nog statistieken leveren is ook nog een meerwaarde. Kortom ik zie hier geen parasitair gedrag.Een parasiet is namelijk slecht voor de host! Hier is eerder sprake van commensalisme!

Tinus Plat

Het zal wel aan mij liggen, maar volgens mij wordt Nederland FM zwaar overgewaardeerd! Er zijn vergelijkbare portals – zoals Radio FM (www.radiofm.nl) die wel 3x zoveel streams in de aanbieding hebben. Een beetje realiteitszin lijkt me dus zeker op zijn plaats.

Bertje

Ik ben het met Tinus eens. http://www.live-radio.nl is ook een goed overzicht. Nederland fm was de eerste. Niet raar dat juist dat populair is. Daarmee is niet gezegd dat er geen kwalitatief betere overzichten zijn.

Mooij

Ik luister zelf altijd naar http://www.radioluisteren.nl hier kun je ook studio webcams bekijken (tipje mijnerzijds)

harry

Ik gebruik altijd http://www.radiotuner.fm

ja

Doorzichtig Harry … ik bedoel Erwin En ook al die andere lui die hier op Emerce gun sitejes komen spammen.

sam

Nederland fm werkt gewoon het beste heb nog twee vergelijkbare sites gevonden maar dan met andere radio stations http://www.yourock.fm en http://www.dominican.fm

C

Ik ben gewoon even gaan zoeken naar een mogelijkheid mijn mijn beklaag over nederland.fm te doen.
Wat een spammende site, overload aan advertenties. Sinds de nieuwe player werkt het nog maar half. Adblock en het werkt helemaal niet meer. Dit gebruik ik om te zorgen dat er geen malfide code uitgevoerd kan worden vanuit een advertentie netwerk. Dit gebeurt namelijk dagelijks en lees meerdere malen per week weer dat zon netwerk gehacked is. Ik raad deze site voor iedereen af. Zelfs de gedachte om boycot of DDoS te realiseren. Wat al eerder is aangegeven http://www.onlineluisteren.nl/ is een goed alternatief dat wel werkt icm adblock.

RTV Holland

Luister ook eens via http://www.nlradiostations.nl Een portalen opgezet door de Nederlandse internetomroep RTV Holland. Gratis banner plaatsing. Ontstaan omdat de maandlonen voor een banner bij Nederland.fm te prijzig was.

Nope

Geef mij maar http://www.radiofm.nl. Heel wat meer keus en heel wat beter dan Nederland FM met zijn beperkte, maar uiterst commerciele aanbod.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond