Deel dit artikel
-

Reviewplatform controleert betrouwbaarheid beoordelingen

HelloReview lanceert een nieuw reviewplatform dat ‘zorgvuldige verificatie’ van gebruikers zegt na te streven. Op dit moment zijn drie reviewwebsites onderdeel van het online platform, gericht op klinieken voor plastische chirurgie, tandartsen en makelaars.

HelloReview gebruikt een algoritme om de betrouwbaarheid en de waarde van de recensies te bepalen. Op veel websites krijgt een product of dienst met twee positieve reviews vaak een hoger gemiddelde dan een product met tweehonderd recente reviews. Dat geeft een vertekend beeld, vinden de initiatiefnemers.

Gebruikers moeten zich bij HelloReview op verschillende manieren digitaal legitimeren. De mogelijkheden variëren van een koppeling met sociale media (Facebook) tot het aanleveren van een aankoopbon.

Binnenkort worden reviewwebsites voor rijscholen, dierenklinieken en sportscholen toegevoegd.

Deel dit bericht

3 Reacties

Laurens Jan de Lussanet

Lijkt me logisch dat een “..een product of dienst met twee positieve reviews vaak een hoger gemiddelde dan een product met tweehonderd recente reviews.” Zo werken immers gemiddelden.

Desalniettemin een interessante ontwikkeling. Reviewing the reviews lijkt mij een goede en logische stap in deze wereld. Vraag me wel af koppeling met social media werkt, er zijn namelijk genoeg mensen met een nepaccount/die zo een nepaccount kunnen aanmaken.

En hoe staat het voor productreviews?

Marcel

Goed idee, maar hoe werkt dit algoritme precies? Het lijkt me zeker bij een review website belangrijk is dat er transparantie is hoe een cijfer tot stand komt.

Stel ik heb slechts 2 recente beoordelingen van een 8, wat is dan het gemiddelde?

Paul Hottinga

@Laurens gemiddelden werken inderdaad zo. Wij vinden dit alleen niet duidelijk genoeg voor bezoekers en een vertekende sortering geven. Vandaar dat wij dit anders doen.

Social en nepaccounts kunnen een probleem vormen bij validatie, gelukkig zijn er wel flink wat mogelijkheden om betrouwbaarheid vast te stellen met een aantal checks.

@Marcel hoe het algoritme exact werkt geven wij nu niet weer. Dit doen we niet omdat we gemerkt hebben dat fraude plegen hierdoor toeneemt. Echter zijn we wel druk bezig met een complete uitleg pagina over ons algoritme zonder exact alle variabelen te noemen. Zodat voor iedereen duidelijk is wat we doen en waarom.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond