Deel dit artikel
-

RPC Groningen zwicht na aanklacht smaad

Onder dreiging van een kort geding wegens smaad heeft het Regionaal Platform criminaliteitsbeheersing Groningen (kortweg RPC Groningen) een bericht op haar website www.rpcgroningen.nl moeten aanpassen. RPC Groningen beschuldigde Website Services van misleiding.

RPC Groningen – een initiatief van de Kamer van Koophandel, het Openbaar Ministerie, Regiopolitie Groningen, de gemeenten in de provincie Groningen en de Provincie Groningen – beschuldigde het Amsterdamse internet acquisitiebedrijf Website Services BV van het misleiden van klanten via de website www.fraudemeldpunt.com.
Dat webadres lijkt sprekend op www.fraudemeldpunt.nl van het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF), dat door de Kamer van Koophandel en politie wordt erkend.

Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) heeft onlangs namens een aantal bedrijven een aanklacht wegens fraude ingediend tegen de uitgever van Internetgemeentegids.nl en de Internetbedrijvengids. Men spreekt over “tientallen klachten van bedrijven wegens misleiding bij het afsluiten van een contract.” De FIOD en de Economische Controledienst onderzoeken of zij de klachten in behandeling kunnen nemen.

RPC Groningen erkent dat zolang er geen veroordeling heeft plaatsgevonden men de benaming ’malafide’ niet kan gebruiken. Wel plaatst het RPC vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het meldpunt van Website Services BV, omdat het bedrijf zich zelf bezighoudt met advertentieverkoop. Ook is volgens RPC Groningen niet gebleken dat klachten over andere advertentiebedrijven op adequate wijze worden afgehandeld.

Website Services registreerde fraudemeldpunt.com in september 2003, kort voordat het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) de activiteiten van voorganger Stichting Eerlijk Zakendoen zou gaan voortzetten.

Emerce ontdekte dat Website Services BV nog veel meer domeinnamen heeft laten registreren, allemaal ten behoeve van een meldpunt voor acquisitiefraude. Daarbij wordt een faxnummer opgegeven van Website Services BV zelf en als postadres Hoogoorddreef 9 vermeld. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat zich op die locatie (het Atlas Gebouw in Amsterdam Zuidoost) helemaal geen kantoor bevindt met de naam Advertentiefraud.com of Advertentiefraude.nl, zodat klachten daar ook niet bezorgd kunnen worden.

Een van de directeuren van Website Services is overigens advocaat Fir Tiebout, die ingeschreven staat bij advocatenkantoor Hoekman & Van Duursen Advocaten in Stadskanaal. Tiebout heeft ooit gezegd dat Website Services eigendom is van Johann Stuut. Die is in 1997 al eens vervolgd voor de activiteiten met zijn toenmalige bedrijf Telemarketing Account. Hij werd toen verdedigd door Tiebout. De zaak werd geschikt voor 100.000 gulden. Tiebout moest zich volgens het Nieuwsblad van het Noorden voor de Raad van Discipline van de Orde van Advocaten verantwoorden voor deze dubbelrol.

InternetGemeentegids.nl is op 1 januari hoofdsponsor van BV Veendam geworden. De geldschieter sponsort de voetbalclub voor naar verluidt 100.000 euro per jaar. Daarnaast is het mediabedrijf verantwoordelijk voor het beheer van de website van de club. Voetballer Luciën Sahetapy staat zelfs op de loonlijst van InternetGemeentegids.nl, zo blijkt uit publicaties van het Dagblad van het Noorden.

Volgens bestuurslid communicatie Jos Offenberg kan het contract worden ontbonden als de club in diskrediet wordt gebracht. Financieel levert dat echter een probleem op. De licentie van de KNVB komt dan mogelijk op het spel te staan.

Deel dit bericht

1 Reactie

lezer

Wat een schijnvertoning. Je mag wel zeggen dat ze onjuist bezig zijn en daar bestaat ook voor niemand twijfel over maar het woord malafide mag niet tot na de uitspraak die toch wel voor bijna 100% vaststaat. RPC lijkt me een erg goed initiatief, jammer dat ze beperkt worden door dit soort bureaucratie. En ja, ik weet dat het nederlandse rechtsysteem gebaseerd is op onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar dat pakt hier toch wel raar uit!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond