Deel dit artikel
-

RTL: Ook Marktplaats ontwijkt belasting

Marktplaats boekt veel omzet, maar betaalt weinig belasting. Dat concludeert RTL, die in de jaarverslagen ontdekte dat in Nederland geboekte advertentie-inkomsten rechtstreeks worden doorgesluisd naar Ierland.

In 2005 maakte Marktplaats (toen al onderdeel van eBay) afspraken met de Belastingdienst dat men geld naar het buitenland mocht brengen. Vanuit Ierland kreeg Marktplaats hiervoor een vergoeding terug, lager dan de geboekte advertentie-inkomsten. Marktplaats liet in Nederland zo een kleinere omzet zien dan het met de advertenties boekte. En bij een lagere winst hoeft nu eenmaal minder belasting te worden betaald.

Toen in 2009 de afspraken met de fiscus afliepen, vond Marktplaats weer een andere manier om de winst in Nederland laag te houden. Van de omzet – opgelopen tot 114 miljoen euro – werden hoge kosten ingehouden, met name voor marketing en PR. Experts denken dat Marktplaats de hoge kosten aan het moederbedrijf eBay doorberekent, om zo de winst waarover de Nederlandse fiscus belasting heft alsnog te verlagen. De constructies zijn niet illegaal, maar krijgen de laatste tijd veel kritiek te verduren.

Marktplaats betaalde volgens RTL over de jaren 2009, 2010 en 2011 ruim zes miljoen euro belasting.

Deel dit bericht

6 Reacties

Robert

Wat is de nieuwswaarde? Honderden bedrijven werken op deze manier in Nederland, waarom wordt Marktplaats dan in de spotlight gezet op deze manier? Ze doen niets verkeerd of illegaals. Schandelijk hoe RTL over Marktplaats sprak. Ze leveren juist banen op in Nederland.

Johan Schaap

Jammer dat Emerce meegaat in deze, in mijn ogen tendentieuze, berichtgeving.

Marktplaats is een dochteronderneming van een groot Amerikaans en beursgenoteerd concern. In dat geval kun je niet zomaar 1 dochter eruit lichten en claimen dat er te weinig belasting wordt betaald. Ook is mij niet duidelijk wat volgens RTL dan wel “normaal” zou zijn. Bijvoorbeeld door het af te zetten tegen vergelijkbare dochterbedrijven in Nederland.

Dat eBay voor de Nederlandse dochter een afspraak had gemaakt met de fiscus lijkt mij geen vreemde zaak. Nederland heeft nu eenmaal zeer veel belastingverdragen met andere landen wat een van de redenen is waarom bedrijven zich hier graag vestigen. Soms betekent dit dat er extra belasting binnenkomt in Nederland, soms verplaatst de belasting zich dan naar het buitenland. Het is erg kort door de bocht om hier direct allemaal conclusies uit te trekken.

Ook de opmerking over de hoge kosten die de Amerikaanse moeder zou rekenen zijn totaal niet onderbouwd. En voor wie dat niet weet, de vennootschapsbelasting is in de VS (40%) hoger dan in Nederland (25%), dus vanuit dat perspectief lijkt het eerder onverstandig om “winst” over te hevelen naar de VS. Niet voor niets hebben veel Amerikaanse bedrijven grote spaarpotten in Europa omdat ze anders teveel belasting moeten betalen in de VS.

Wat mij als laatste erg opvalt, is de timing. Tijdens komkommertijd komt RTL ineens met dit bericht over 1 specifieke dochter. Voor zover ik kan nagaan was er geen directe aanleiding om Marktplaats aan een nader onderzoek te onderwerpen. Veel journalisten zijn daarbij op vakantie waardoor het nieuws sowieso al mager is en om nou te zeggen dat er in Nederland heel veel aan zware financiele onderzoeksjournalistiek wordt gedaan (op partijen als Follow The Money na)…

In het nieuwsbulletin werd overigens ook nog eens – met een ondertoon die kwade wil suggereert – aangegeven dat Marktplaats andere prijzen rekent dan voor de overname waarna wordt verwezen naar de website van RTL waar de kijkers alternatieven kunnen vinden.

Kortom, ik ben wel benieuwd waarom de journalist juist nu met deze berichten over Marktplaats komt, waarom dit juist Marktplaats betreft en geen andere Nederlandse dochter van een buitenlands concern, waarom de sneer naar de vergoedingen en waarom de doorverwijzingen naar concurrenten.

Wellicht dat de redactie van Emerce hier nog eens wat dieper op in kan gaan? En bijvoorbeeld de belasting die Telegraaf dochter Speurders betaald eens naast die van Marktplaats leggen.

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

De aanleiding lijkt me wel duidelijk: allerlei belastingconstructies van onder meer Yahoo, Google en Amazon worden momenteel onder het vergrootglas gelegd met als argument dat multinationals vooral belasting moeten betalen in landen waar zij actief zijn. Logisch dat dan ook naar eBay (Marktplaats) wordt gekeken.

Johan Schaap

@jan Zeker, er wordt internationaal gekeken naar belastingen. Maar van alle Nederlandse dochters van buitenlandse bedrijven wordt alleen naar Marktplaats gekeken. Er zijn tienduizenden zo niet honderdduizenden dochters met een buitenlandse moeder. Ook buiten de tech en media sector. Waarom Marktplaats en niet bijvoorbeeld Sigma coatings (verf, onderdeel van PPG Industries). Of DAF (onderdeel PACCAR). Of Intervet (onderdeel Schering-Plough) En ga zo maar door.

Robert

@ Johan

Precies, zoals ik eerder schreef zijn er zoveel bedrijven die dit doen. In RTL nieuws werd zelfs een aantal alternatieven voor Marktplaats benoemd. Dat is ronduit schandalig te noemen voor een bedrijf dat zich gewoon aan de regels houdt. De overheid die zich dus inmengt met het voortrekken van concurrentie, tegen een bedrijf dat in zijn ‘sector’ de meeste banen en belasting betaald? Krankzinnig!

Tom

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het werkelijke belastingtarief dat RTL Nederland realiseert. Ik kan me voorstellen dat er, als dochter in het Bertelsmann concern met Luxemburgse activiteiten, ook bij RTL wel wat ‘geshopt’ wordt bij de verschillende belastingdiensten in NL, Luxemburg en Duitsland….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond