Deel dit artikel
-

Is Salesforce echt te koop?

Het zijn niet meer dan onbevestigde geruchten, die persbureau Bloomberg de afgelopen week verspreidde. Salesforce.com zou adviseurs hebben benaderd om te kijken of het bedrijf verkocht kan worden. Vrijdag wist Bloomberg nog iets meer te melden: het Duitse SAP zou vorig jaar de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot serieus hebben overwogen.

Buiten SAP zijn er niet veel kandidaten. Microsoft en Oracle hebben aardig wat geld op de bank staan, maar met een marktwaarde van 44 miljard dollar wordt het zelfs voor deze bedrijven een lastig verhaal, menen ingewijden. Alleen Microsoft zou de onderneming in contanten kunnen overnemen. Het heeft een eigen vermogen van 63,5 miljard dollar. Oracle komt niet verder dan 11,5 miljard.

Maar waarom zou Salesforce zich op dit moment in de etalage willen zetten? Het bedrijf groeit harder dan enig andere onderneming, de producten worden goed ontvangen en het bouwt op dit moment zelfs het hoogste kantoorgebouw van San Francisco. De enige reden zou zijn, denken analisten, dat de maximale waarde op dit moment is bereikt. Verkoop is dan verstandiger dan investeren in eigen groei.

Microsoft heeft al een concurrerend product Dynamics, met een marktaandeel van 7 procent. Salesforce heeft 16 procent van de markt voor klantrelatiebeheer. Microsoft zou met Salesforce in een klap marktleider zijn. Maar als dat de overweging is, heeft Oracle nog meer reden om Salesforce in te lijven. Het bedrijf is derde op de CRM markt.

Of de gesprekken met SAP nog gaande zijn is niet bekend. Bloomberg meldt dat topman Marc Benioff van Salesforce een jaar geleden telefonisch contact zou hebben gezocht met zijn collega Bill McDermott van SAP. Een woordvoerster van SAP ontkent in alle toonaarden dat er sprake zijn van overnameplannen.

Oracle CEO Safra Catz liet vrijdag weten dat de verkoop een goede zaak zou zijn, maar wilde niet vertellen of Oracle een bod heeft uitgebracht. Salesforce zelf wilde geen commentaar geven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond