Deel dit artikel
-

Sanoma Nederland: online omzet -14%

De Nederlandse tak van uitgeverij Sanoma zag zijn online omzet afgelopen kwartaal met veertien procent krimpen. Tv-zender SBS zag de verkopen met evenzoveel teruglopen.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het Finse moederbedrijf vanochtend publiceerde.

De exploitatie van print, online en televisie levert in de drie maanden tot juli een verkooptotaal op van 185 miljoen euro. Dat is 11,3 procent minder dan vorig jaar.

Losse verkoop van bladen en abonnementen leverde zeven procent minder op. Dat is een behoorlijke daling, maar nog niet te vergelijken met de klappen uit de advertentiemarkt. SBS Nederland rapporteert een omzetdaling van veertien procent, evenveel als online. De grote klap valt bij print, waar de daling opliep tot 26 procent. Exacte cijfers worden niet meer gegeven.

Over de online daling zegt Sanoma dat dat in lijn is met de krimp die het ook elders in de online industrie ziet. Dat geldt voor vormen van internetreclame, behalve voor Search.

Voor het hele jaar verwacht het uitgeefconcern een omzetdaling van vier procent.

Er werken 5500 mensen bij Sanoma. Dat is 4,5 procent minder dan een jaar geleden.

De financiële topman zal zich komende maanden duidelijker laten horen. Hij wil de onderliggende financiën weer op orde krijgen. Kostenbesparingen zijn een manier om dat voor mekaar te krijgen. Zo worden er niet-kernactiviteiten afstoten. En de uitgeverij overweegt om bezittingen, zoals kantoorpanden, te verkopen en die vervolgens terug te huren. Met zo’n sale and leaseback-constructie zouden de vaste kosten worden verlaagd.

De cijfers laten de noodzaak tot ingrijpen ook zien (PDF). De verhouding omzet/winst is hoger komen te liggen dan gewenst (net debt/ebitda = 5, waar maximaal 3,5 wordt aangehouden). Daar tekent de leiding wel bij aan, dat het tweede kwartaal traditioneel gezien altijd het zwakst is. Niettemin blijkt het moeilijk om de norm te houden.

Foto: petr mika (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond