Deel dit artikel
-

Scholen kampen met gebrekkig internet

Naar schatting 900.000 leerlingen in het primair onderwijs dreigen de komende jaren de dupe te worden van gebrekkig internet op hun school. Zij kunnen daardoor niet profiteren van modern en uitdagend onderwijs. De PO-Raad roept de Rijksoverheid, provincies en gemeenten op om hier samen met de scholen snel werk van te maken.

Scholen maken meer en meer gebruik van ICT en digitaal en adaptief lesmateriaal om leerlingen uitdagend onderwijs te geven.

De huidige internetverbindingen zijn daarop lang niet altijd berekend. Volgens onderzoek in opdracht van het Doorbraakproject Onderwijs en ICT heeft 59 procent van de scholen nu geen toegang tot toekomstvast, betaalbaar en snel internet. Voor 5 tot 10 procent van de scholen is dit nu al een belemmering, bleek eerder uit cijfers van Kennisnet. Voor veel scholen is het onbetaalbaar om die digitale infrastructuur.

‘Een snelle internetverbinding van voldoende bandbreedte is cruciaal voor goed en modern en op maat gemaakt onderwijs’, zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad. ‘Het is daarom van groot belang dat de Rijksoverheid, gemeenten en provincies er zo snel mogelijk samen met scholen voor zorgen dat dit voor alle leerlingen beschikbaar is.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Arie van der Giesen

Bandbreedte verbruik en berekeningen hielden weinig rekening met online (streaming) video zoals o.a. YouTube en vele andere online filmpjes.
Video gebruikt nu eenmaal veel meer bandbreedte dan een website of muziek stream.
Voor de jongere generatie en niet IT’ers is dit lasting uit te leggen maar iedere bit, byte, KB, MB, GB, TB, PT moet toch verzonden worden door een kabeltje. en als dat kabeltje dun is, bijv. ADSL 20 Mbit/s, dan zit je met enkele film kijkers zo aan je maximale bandbreedte en is het vol….
En als dit kabeltje dicker is; kabel zoals Ziggo of glasvezel bandbreedte heb je 100 tot 500 Mbit/s.

Universiteiten en hoge scholen waren vroeger toch aangesloten op kennisnet ? Misschien een idee, om daar weer mee te beginnen of alle lagere en middelbare scholen op aan te sluiten.

Of als dat niet kan (net zoals op je smartphone) een maximum aan bandbreedte per gebruiker / leerling af te spreken, zo kan er in de toekomst (op vakantie in het buitenland) ook gelijk geleerd worden wat bandbreedte (gebruik) is en hoe dit werkt en wat het kost: een gemiddelde

website bekijken kost 1 tot 2 MB,
een email 10 tot 200 KB (zonder bijlage),
whatsapp bericht (alleen tekst): 1 byte per teken, dus max 100 bytes.
whatsapp bericht (met foto): 1 tot 2 MB
YouTube video: 50 tot 1000 MB per x minutem
online nieuws uitzending van NOS, RTL, of Nu.nl: 50 tot 200 MB per x minute

Internet blijft iets technisch, en zonder kennis is het moeilijk te begrijpen. zeker een begrip als Bandbreedte !

zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bandbreedte
https://nl.wikipedia.org/wiki/Downloadsnelheid

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond