Deel dit artikel
-

Schultz wil zelfrijdende auto op Europese agenda

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zal de ontwikkelingen met de zelfrijdende auto in de eerste helft van 2016 op de Europese agenda zetten. De minister wil de Europese samenwerking op dit gebied bevorderen.

De minister heeft donderdag en vrijdag een bezoek aan Californië gebracht, waar zij heeft gesproken met verschillende autofabrikanten en met Google over de ontwikkelingen rond zelfrijdende voertuigen.

De minister heeft aangegeven dat ze deze ontwikkeling waar mogelijk wil ondersteunen. Zelfrijdende voertuigen kunnen veel betekenen voor duurzame mobiliteit, verkeerveiligheid en betere doorstroming van het verkeer, meent de minister. De zelfrijdende auto biedt ook nieuwe mogelijkheden van vervoer van bijvoorbeeld ouderen en mensen in landelijk gebied.

De minister agendeert het onderwerp tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland in de Europese transportraad. Ze wilde in de Verenigde Staten van marktpartijen horen wat zij nodig hebben van de overheid, bijvoorbeeld nieuwe wetgeving en ook deregulering om de introductie van zelfrijdende voertuigen internationaal mogelijk te maken.

Ook is er gesproken over eisen die mogelijk aan de (digitale) infrastructuur moeten worden gesteld en over de impact van de zelfrijdende auto op andere verkeersdeelnemers, bijvoorbeeld fietsen. Ook onderwerpen zoals data-uitwisseling en de borging van privacy zijn aan de orde geweest.

Met Mercedes is gesproken over de benodigde samenwerking in Europa en tijdens het bezoek aan Nissan is onder meer stil gestaan bij de samenwerking tussen de fabrikant en de provincie Noord-Holland bij communicatie tussen zelfrijdende auto’s en verkeerslichten. Nissan gaf aan dat het bijzonder is hoe snel Nederland goede en bruikbare data kan leveren. Bij Google is de minister geïnformeerd over de ontwikkeling van de Googlecar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pieters

Goede ontwikkeling. We kunnen niet zonder electrische auto in de toekomst.

Minister Schultz is toch wel goed bezig op veel vlakken van mobiliteit

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond