Deel dit artikel
-

SEPA krijgt iets meer tijd

De overtap op het Europese betalingssysteem SEPA mag iets langer duren. Dat heeft Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) laten weten. De deadline van 1 februari wordt gehandhaafd, maar er komt een extra overgangsperiode van zes maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die niet aan de nieuwe standaard voldoen.

Er waren al aanwijzingen dat veel bedrijven nog niet klaar waren om het internationale bankrekeningnummer IBAN te gebruiken. Dit najaar besloten Sentenial en KPMG te gaan samenwerken om bedrijven bij te staan in de overgang naar SEPA. De invoering heeft niet alleen gevolgen voor de bestaande rekeningnummers, maar ook voor overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen.

MKB Nederland-voorzitter Michael van Straalen vindt het uitstel voor Nederland niet nodig omdat collectief is gewerkt aan het halen van de deadline. Bij BNR vertelde hij: ‘Bedrijven en ondernemers hebben hard gewerkt om op tijd klaar te zijn. Het is ontzettend zuur dat in dit geval Europese collega’s traag zijn geweest met deze implementatie. Overigens is het zo dat het nog een voorstel is. We weten niet of het Europese Parlement en de raad van ministers dat willen aannemen.’

De eurocommissaris roept de lidstaten nogmaals op hun verantwoordelijkheid te nemen en hun inspanningen voor de overstap naar SEPA te versnellen en te intensiveren. Een volgende verlenging zit er niet meer in.

Op 8 januari is ABN AMRO met het Internetbankieren al wel overgestapt op IBAN. Dat betekent dat zakelijke en particuliere klanten van de bank tijdens het bankieren te maken gaan krijgen met langere rekeningnummers. In Nederland kent het IBAN 18 posities.

Sinds eind maart vorig jaar worden al veel betalingen binnen Internetbankieren van ABN AMRO verwerkt op basis van IBAN. Vanaf 8 januari zal dit voor alle betalingen gaan gelden. In de periode tot aan 1 februari 2014, wanneer de overgang naar IBAN definitief wordt,  worden ‘oude’ rekeningnummers automatisch omgezet naar IBAN. Daarna moeten klanten altijd zelf de volledige IBAN invoeren.

Deel dit bericht

4 Reacties

van Deurzen

Ik snap nog steeds niet waarom de banken niet gewoon de vertaling doen en beide opties aanbieden ipv dit wazige overstapgedrag… De bank kan met een eenvoudige dienst de bestaande nummers omzetten naar IBAN, en hetzelfde geldt voor alle boekhoudpakketten… maar nee iedereen moet zich druk maken om eigenlijk niks…. (behalve dan dat IBAN soms en her en der erg onzinnig klinkt). Ook voor bijv Giro 555 kunnen de banken dit prima normaal en zonder moeilijke lange veel nullen bevattende IBAN aanpassingen oplossen!

Ronald

Ik had dit eigenlijk al wel zien aankomen,

Marcel (WebshopAdvies)

@van Deurzen
IBAN heeft meer gevolgen. Zo zijn de regels met betrekking tot Incasso veranderd. In de administratie van bedrijven moet dus meer ingeregeld worden dan alleen even de nummers omzetten naar IBAN.

Priscilla - Fleur

De Europese Centrale Bank heeft in 2013 de deadline van 1 februari 2014 vastgesteld. Deze deadline wordt vastgehouden voor alle niet-SEPA iDEAL transacties die worden uitgevoerd door financiële instellingen in de Euro-zone. Dit betekent dat de iDEAL transacties na deze datum niet meer correct kunnen worden verwerkt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond