Deel dit artikel
-

Sluiting MegaUpload schudt markten op

Het voorlopige einde van MegaUpload betekent forse verliezen voor partijen die diensten leverden aan het imperium van Kim Dotcom. De koers van de aandelen Cogent zakte afgelopen vrijdag met 19 procent, maar ook Level 3 en Global Crossing gaan de gevolgen merken.

Internet provider Cogent Communications uit Washington DC verdiende vele miljoen aan MegaUpload, volgens schattingen alleen al een miljoen dollar per maand. Tussen februari 2009 en juli 2011 kwam er 30 miljoen dollar binnen. Cogent behoort tot de vijf grootste internetproviders ter wereld.

De inval van de FBI in de kantoren van de internetprovider heeft beleggers nerveus gemaakt. Ook de koers van Level 3 en Global Crossing staat onder druk nu de vrees bestaat dat meer acties zullen volgen tegen (illegale) uitwisseldiensten. Die profiteren immers van het dataverkeer.

Ook het Nederlandse hostingbedrijf LeaseWeb, dat 60 servers sloot op verzoek van de rechter, verliest naar eigen een grote klant. Volgens een woordvoerder behoorde MegaUpload echter niet tot de grootste klanten. In 2011 had Leaseweb 30.000 gehoste servers vanuit verschillende datacentra wereldwijd. MegaUpload huurde meer dan 600 servers bij de onderneming.

Een andere belangrijke klant was Moneybookers Limited, dat de betalingen aan MegaUpload verzorgde. Ook PartyPoker.com moet vele miljoenen hebben verdiend aan gebruikers van MegaUpload. Het bedrijf betaalde MegaUpload ten minste 3 miljoen dollar voor advertenties.

Rivaal FileSonic, blijkbaar flink geschrokken, is per direct gestopt met bestandsuitwisseling en is bezig met het wissen van bestanden en accounts. De site behoorde tot de tien grootste virtuele harde schijven op internet. Concurrent Uploaded.to dekt zich in tegen maatregelen van de Amerikaanse overheid en is sinds afgelopen weekend niet meer toegankelijk vanuit de Verenigde Staten.

Deel dit bericht

2 Reacties

Rick Maresch

Zal niet lang duren of er duiken vanuit elders (India?) weer alternatieven op….

sharina

dat denk ik ook.. binnen no time is er weer een andere ‘mega upload’

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond