Deel dit artikel
-

Smartphone is er voor snacken

Het internetgebruik op smartphones en tablet laat, niet verrassend, een heel ander beeld zien dan op de pc of laptop. Op mobiele apparaten vertonen gebruikers snackgedrag: veel korte sessies van nauwelijks één minuut. Op de pc en laptop duurt een sessie een stuk langer, ongeveer een halfuur. Dat staat in het onderzoek Trends in internetgebruik van SIDN, het bedrijf achter .nl.

Voor het onderzoek (pdf) is het internetgebruik van 10.000 gebruikers over meerdere apparaten gedurende acht maanden geanalyseerd.

Iemand met een pc, tablet en smartphone is gemiddeld 77 uur per maand actief met browser en apps, exclusief internetgebruik op het werk. De metingen laten zien dat iemand met de pc maar 51 keer per maand via zijn browser online is; met een smartphone is dit 137 keer. De gemiddelde tijd van een browsersessie via de smartphone is slechts één minuut, tegenover ongeveer een halfuur op de pc.

In Nederland is een relatief klein aantal phabletgebruikers actief, maar hun gedrag roept volgens het onderzoek interessante vragen op. De gemonitorde phabletgebruikers blijken ‘heavy users’. Ze bezoeken relatief veel sites en apps en de gemiddelde tijdsduur per browsersessie ligt duidelijk hoger dan die van de gemiddelde smartphonegebruiker. Ook gebruiken ze Google vaker en raadplegen ze meer nieuws en informatie.

Google domineert nog altijd de internetnavigatie. Meer dan 90 procent van de internetgebruikers gebruikt regelmatig Google, en dit navigatiemiddel heeft onder hen ook de hoogste eerste voorkeur.

Lange tijd waren er drie traditionele navigatiemethoden vanaf de pc: zoekmachines, een domeinnaam invoeren en bookmarks. In de laatste twee jaar is dit veranderd en domineren er nog maar twee methoden: zoekmachines en domeinnamen. Apps en social media zijn hierbij hard op weg om het gat van de bookmarks op te vullen.

Apps nemen de rol van websites volgens het onderzoek niet over. Apps zijn vooral populair op smartphones. Op het grotere scherm van een tablet neemt het gebruik van apps af en dat van de browser toe. Het aantal apps dat mensen gebruiken is beperkt.

Hoewel 4G sneller internet mogelijk maakt, zien de samenstellers van het onderzoek 4G-gebruikers in de praktijk nauwelijks meer tijd in de browser doorbrengen. Ze maken vooral veel langer gebruik van browservervangende apps. Dit komt hoofdzakelijk doordat je met 4G content kunt streamen. De populariteit van met name de YouTube-app onder 4G’ers is dus niet vreemd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond