Deel dit artikel
-

SMS leidt markt mobiele betalingen

Mobiele betalingen zitten in de lift, maar er komt voorlopig weinig echt nieuwe technologie bij kijken. Dat zegt Gartner in een nieuwe studie.

Minstens 171,5 miljard transacties verwacht Gartner dit jaar, een groei van bijna zestig procent ten opzichte van een jaar geleden, maar ondanks de populariteit van smartphones zijn het vooral sms en het web waarmee de betalingen worden afgewikkeld.

Draadloze betalingen via NFC zijn nog bijna nergens te bespeuren. Dat gaat wel veranderen: in 2016, als transacties een omvang van 617 miljoen dollar hebben bereikt, zal 42 procent van de betalingen via smartphones geschieden.

Vooralsnog blijft sms een belangrijk betaalmiddel, zeker in aankomende markten. In Noord-Amerika vindt tachtig procent van alle mobiele betalingen plaats via het web. In Europa is dit 88 procent.

NFC betalingen komen pas na 2015 van de grond. Dat ligt niet alleen aan het gebrek aan toestellen met een NFC-chip, maar vooral omdat het volgens Gartner een andere manier van betalen vergt waaraan consumenten en winkeliers zullen moeten wennen.

Vernieuwingen komen uit Noord-Amerika en Europa, mede dankzij eBay and Amazon, maar de VS zullen zelfs in 2016 niet vooroplopen. De Aziaten nemen met mobiel betalen nog altijd de belangrijkste positie in, samen met Afrika. Samen zijn zij goed voor zestig procent van alle mobiele betalingen.

Marktvorser Juniper Research heeft overigens wel zeer hoge verwachtingen van het gebruik van NFC. Men gaat ervan uit dat een op de vier gebruikers van mobiele telefoons NFC gaat gebruiken voor betalingen in 2017. Nu bedraagt het marktaandeel minder dan twee procent.

Juniper waarschuwt wel dat klanten goed begeleid moeten worden. Als de technologie te veel hapert, haken klanten af. De marktvorser houdt rekening met 180 miljard dollar aan NFC betalingen in 2017.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Luc

Ik zou Pay Pal in de gaten houden. Wie de massa leidt met mobiele C2B transacties bij retail, geeft de rest het nakijken.

“Up to 70% of consumer spending is influenced by Web and mobile research, but over 90% of actual transactions are still conducted in the physical world.”

Rein Schaap

Mag ik even noemen dat SMS Machtiging aan een opmars bezig is! Dit artikel is voor mij geen nieuws, maar wel een bevestiging dat het nog heel lang zal duren voordat SMS de wereld uit geholpen is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond