Deel dit artikel
-

SP in het geweer tegen Switchpoint van KPN

De SP wil dat de KPN stopt met het ongevraagd aanbieden van de incassomogelijkheid tot 3000 Euro door middel van Switchpoint. Met dit systeem kan KPN afschrijvingen uitvoeren bij klanten met behulp van niet meer dan hun telefoonnummer en bankrekeningnummer. Bedragen tot 3000 euro kunnen afgeschreven worden zonder toestemming van de klant, zo luidt het bezwaar van de SP.

Tweede-Kamerlid Arda Gerkens van de SP: “In eerste instantie dacht ik dat hier sprake was van een misverstand, maar bij navraag blijkt het te kloppen: bij iedereen met een vaste telefoonaansluiting kan KPN ongevraagd afschrijvingen doen tot maximaal 3000 euro. Zonder dat de klant iets gevraagd is en zonder er bekendheid aan te geven. Huisgenoten, kinderen of de werkster kunnen allerlei dure aankopen doen of betaalde spelletjes spelen, zonder medeweten van de abonneehouder.”

Gerkens zet ook vraagtekens bij de veiligheid van het Switchpoint bij onder andere gebruik van draadloos internetten. Het tweede kamerlid wil daarom van minister Brinkhorst weten of het betaalsysteem, 'met alle fraudegevoeligheid', volgens hem wel aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Bovendien wil Gerkens dat KPN overgaat tot een zogenaamde opt in regeling.

Gerkens:”Je kan hier nu alleen vanaf komen als met een betaalnummer je nummerweergave uitzet. Dan werkt het systeem niet meer. Maar ik wil dat de KPN mij vraagt of ik gebruik wil maken van Switchpoint. Als ik niet reageer, dan kan de KPN ook geen afschrijvingen doen.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Tarno

Automatische incassos zijn altijd terug te boeken dus ook in geval van fraude. Mag KPN wat mij betreft voor de kosten opdraaien aan de leverancier van het betreffende produkt of dienst.

Mark de Haan

Blijkt niet het geval te zijn. Bij een betaling dient men in dit geval eerst bij de 'betaalde' partij aan te kloppen. Je loopt bovendien het risico dat het (omdat het door de KPN wordt afgeschreven en zij dit alleen kunnen doen als ze dit verwerken in je Telefoonrekening) als Automatische incasso te boek staat en je dan dus niet terug kunt, behalve als je daar heel hard om gaat zeuren. Het punt is ook niet het feit dat en of je het terug kunt boeken, maar het feit dat je zonder dat je het doorhebt (door bijvoorbeeld een XSDialer spyware programma) 3000 euro per keer (niet precies duidelijk of dit per gebruik dus bijvoorbeeld per seconde) lichter kunt worden. In de huidige tijd hebben veel mensen kredieten bij de bank en leningen lopen. Die zijn dan ook aantastbaar en je BKR registratie staat dan ongeveer 3 seconde verder om de hoek.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond