Deel dit artikel
-

Spotify meer waard dan platenmaatschappij EMI

Spotify zoekt naar nieuwe kapitaal bij investeerders waarbij de muziekdienst hoger wordt gewaardeerd dan de miljarden van EMI. Het geld is bedoeld voor internationale groei.

Muziekdienst Spotify onderhandelt met verscheidene geldschieters over honderden miljoenen dollars nieuw groeigeld. Volgens de Financial Times hanteert het bedrijf daarbij een waarde van 3,5 à vier miljard dollar voor het muziekbedrijf in zijn geheel.

Het is niet duidelijk in welk stadium de onderhandelingen zich nog bevinden. Evenmin is duidelijk met welke investeerders er wordt gesproken. Het Zweedse Spotify haalde in de afgelopen 3,5 jaar 189 miljoen dollar op bij professionele investeerders. Dat bedrag zou het nu nog eens aanzienlijk willen opschroeven.

In november 2011 verdubbelde Spotify de externe financiering al toen de Accel Partners, KPCB en Digital Sky Technologies instapten. Zijn behoren tot de grotere partijen in zijn soort.

Het verrassende aan de financieringsronde die Spotify nu zou doorlopen, is dat de waardering van de muziekdienst hoger ligt dan de waarde van EMI. Dat ging recent voor 3,3 miljard dollar naar Access Industries, een investeringsfonds van de Russische Miljardair Leonard Blavatnik.

Spotify zou het nieuwe geld willen gebruiken om internationaal te groeien. Door zijn dienst in nieuwe landen te lanceren, het ging pas onlangs in Duitsland live, met een zak geld in de hand weten de lokale muzikanten en rechteninstanties dat ze hun geld krijgen. Dat neemt eventuele twijfels over de liquiditeit weg.

Circa twintig procent van de Spotifygebruikers is betalend abonnee.

De muziekdienst probeert zich aantrekkelijker te maken door apps van derden te integreren in zijn eigen omgeving.

Foto: Paulo Philippidis (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond