Deel dit artikel
-

Spraaktechnologiepionier Jo Lernout aan enkelband

Jo Lernout, de voormalige topman van het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, moet een jaar met een enkelband lopen. Hij werd samen met Pol Hauspie in september veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie onvoorwaardelijk.

Hauspie moest al eerder aan de enkelband, maar Lernout probeerde zijn veroordeling aan te vechten bij Hof van Cassatie.

Lernout & Hauspie was in de jaren negentig het grootste technologiesucces uit de Belgische geschiedenis. Vanuit Ieper leek het bedrijf de wereld te veroveren met geavanceerde spraaktechnologie. Rond de onderneming onstonden tal van spraakstartups die als Flanders Language Valley werden aangeduid.

In 2000 ging het mis toen The Wall Street Journal begon te vermoeden dat L&H diverse spookbedrijven had opgericht om de koers van het aandeel te manipuleren. In 2001 volgde het faillissement, waarna de technologie werd overgenomen door Nuance.

Het proces tegen de beide bestuurders dat in 2007 begon was het grootste fraudeproces uit de Belgische geschiedenis.

Lernout is het na L&H niet meer gelukt om iets van de grond te krijgen. Op de Filippijnen importeerde hij Belgische chocolade, maar daar was geen vraag naar. Ook zijn informatiedienst MiaMia stierf een stille dood. Lernout lanceerde in de Filippijnen een callcenter waaraan allerlei vragen konden worden gesteld. Hiervoor werd spraak- en vertaaltechnologie gebruikt. Maar niemand wilde voor de dienst betalen.

CEO Gaston Bastiaens, afkomstig van Philips en Apple, werd in september 2010 eveneens tot een gevangenisstraf veroordeeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond