Deel dit artikel
-

Startphone nieuwe community voor smartphone-gebruikers

Koen Kam (ex-HubHop), Floris Rost van Tonningen (ex-IEX, Soople) en Raymond Spanjar (ex-IEX) zijn Startphone begonnen, een internationale mobiele community die zich onder meer richt op smartphone-gebruikers. Aanvankelijk gaat Startphone goedkope sms-berichten en een alternatief voor mms aanbieden, maar het dienstenaanbod wordt snel uitgebreid. Startphone wil binnen een jaar 100.000 gebruikers hebben.

Het idee voor Startphone onstond begin 2004 en werd ingegeven door het feit dat steeds meer mensen een smartphone kopen en daar bepaalde dingen mee willen doen. Onder smartphone verstaan Kam, Rost van Tonningen en Spanjar al telefoons die zijn uitgerust met een camera en internettoegang. Zo’n mobiele telefoon is al intelligent genoeg om zich een smartphone te mogen noemen, vinden ze. Ook mensen zonder camera-telefoon kunnen lid worden om te sms’en en foto’s via de pc te plaatsen. “Het gaat ons namelijk in de eerste plaats om het community-gevoel dat we willen oproepen,” zeggen Kam, Rost van Tonningen en Spanjar.

Wat het drietal opviel, was dat het versturen van een foto naar een URL dikwijls niet werkte en ook nog eens veel te duur was. Al snel was het gevoel: “Dat kunnen wij beter en goedkoper.”  De basis voor Startphone was daarmee min of meer gelegd. Het nieuwe bedrijf gaat zich met name richten op persoon-naar-persoon communicatie waar je bijvoorbeeld in de Startphone-communities foto’s met je vrienden kan delen en bekijken. Die foto’s moeten daarna nog naar een pagina op Startphone worden verstuurd.

Foto’s kunnen naar andere telefoons of de website worden gestuurd. Hiervoor wordt het bij een email gevoegd, en idealiter via wifi verzonden. Punt is alleen dat niet alle toestellen die mogelijkheid hebben en dat er gewerkt wordt met het relatief veel te dure mms. Daarvoor biedt Startphone een goedkoop en zekerder alternatief door de foto’s via gprs te versturen. Startphone wil zo de tariefstructuren van de telco’s omzeilen. Voor goedkoper sms’en worden berichten ingekocht bij Silverstreet. De initiatiefnemers van Startphone vinden namelijk dat telco’s nog altijd schandalig veel verdienen aan sms’en en mms’en. Dus zijn ze van plan om sms’en en het alternatief voor mms in het begin tegen kostprijs aan te bieden of zelfs gratis.

Volgens Kam, Rost van Tonningen en Spanjar hoeft Startphone niet direct omzet te genereren. “Dat zal een geleidelijk proces zijn. Eerst willen we een enthousiaste community met kritische massa hebben, daarna kijken we verder, maar je zou bijvoorbeeld aan een premium-dienst kunnen denken. We gaan eerst voor de positie daarna pas voor de omzet. Veel hebben we ook niet hoeven investeren in Startphone. De grootste investering is tijd. Er zit verder wat kennis in plus wat investeringen maar er is weinig cash out,” zegt Koen Kam.

Startphone dat gebruikers de mogelijkheid geeft om hun foto’s in een digitaal album bij te houden gaat zich vanaf dag een richten op een internationaal publiek. De service gaat naast Nederlands uiteindelijk in het Engels (standaard), Spaans, Portugees, Duits, Frans en het Italiaans aangeboden worden. Het bedrijf geeft gebruikers de mogelijkheid om foto’s van hun mobietje naar de pc te sturen en die dan vervolgens op de pc te bewerken.  

Om het community-gevoel te versterken zullen in een later stadium waarshijnlijk ook messaging-achtige diensten aangeboden gaan worden. “Maar voorlopig draait alles om de functionaliteit en de fun en zijn de drie toverwoorden die potentiele gebruikers moeten trekken: leuker, makkelijker en goedkoper,” aldus het drietal.

Dat het Kam, Rost van Tonningen en Spanjar verder ook menens is, blijkt ook uit het feit dat ze een weblog bijhouden waarop ze de laatste ontwikkelingen volgen rondom de steeds geavanceerder wordende smartphones.

Deel dit bericht

7 Reacties

Bert de Vries

Leuk initiatief.Vooral om het op deze wijze te starten, en daarin met de markt me te groeien. Jammer alleen dat dat link in het artikel verkeerd is weergegeven.De juiste is deze ; http://www.startphone.com/l/index.php.  Veel succes met Startphone !

Gaston

Interessant, dat Startphone, maar niet nieuw: http://www.myFONE.nl is een smartphone community, die al langer bestaat: in Nederland, Belgie, Duitsland en de UK.

John

Leuk, maar inderdaad verre van nieuw!Wat dacht je van http://www.moblog.nl en http://www.smsdagboek.nl. En zo zijn er denk ik nog wel een paar…. John

ghuest

Er zijn al zoveel van dit soort communities, beste is naar mijn idee de clubs van PocketInfo, namelijk symbian-club.nl, pocketpc-club.nl en smartphone-club.nl. Bovendien is de fora de grootste ter wereld, terwijl het in het Nederlands is 🙂

Wouter

Volgens mij is dit gewoon een leuke media stunt geweest van Hyves.nl om weer is in het nieuws te komen. Als ik naar startphone.nl ga, krijg ik te zien dat de site niet bestaat maar dat je wel even naar Hyves.nl kan doorklikken.  

Maarten

Wouter, hyves bestond toen nog niet eens 😉

Jeroen

Inderdaad Maarten!
De oprichters die Startphone.com oprichte zijn later begonnen aan Hyves!
Voor Startphone.com was IEX van Raymond Spanjar en floris
(Dit zijn ook de oprichters van Hyves momenteel hebben ze natuurlijk behoorlijk wat colega’s ;))
Raymond Spanjar heeft nu momenteel (bijna) een boek uitgebracht over ”het begin van hyves” De naam van het boek is: Van 3 naar 10.000.000 vrienden.

Groetjes..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond