Deel dit artikel
-

Startupbootcamp: een ‘Verkadereep’ voor programmeurs

WunderBar heet de starterskit voor appontwikkelaars van Relayr. Een soort Verkade chocoladereep, maar dan samengesteld uit brokjes sensor. Je kunt ze er zo afbreken en dan er meteen voor programmeren, vertelde medeoprichter Jackson Bond (‘The name is Bond’) gisteren op Demo Day Startupbootcamp NFC & Contactless in Amsterdam.

Vergezeld van Gerrit Zalm, dit keer zonder Dame Edna-outfit, en Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, toonden op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam Zuid tien starters hun innovaties op het gebied van mobiele en contactloze technieken. Het was een opvallend gemêleerd gezelschap, waarin dit keer tamelijk veel Noord-Amerikaanse starters aanwezig waren, en maar een enkel Nederlands gezelschap, waaronder Buzzoek, overigens geleid door een enthousiaste Ier.

Jackson Bond van Relayr was veruit de oudste van het gezelschap, maar hij had wel het interessantste project. Het Duitse bedrijf biedt een open platform en marktplaats waar appontwikkelaars en hardwareproducenten elkaar kunnen vinden om smart apps voor het internet of things te ontwikkelen en te realiseren. “Het probleem van internet of things is dat er geen gemeenschappelijke communicatietaal is en dus apparaten geen gegevens kunnen uitwisselen.’

In plaats van bedrijven weer een zoveelste standaard op te dringen, bedacht Relayr iets veel slimmers: met behulp van een eigen application programming interface kunnen deze apparaten meetgegevens naar de cloud sturen, alwaar ze gedeeld en gebruikt kunnen worden door ontwikkelaars.

Om de markt verder te stimuleren heeft Relayr ook de WunderBar gelanceerd, een ‘reep’ van sensoren die je overal op kunt plakken. Zo’n sensor kan bijvoorbeeld de temperatuur, versnelling en lichtsterkte meten. Via WiFi kunnen de meetgegevens draadloos worden verstuurd, bijvoorbeeld naar de Relayr app voor Android en iOS.

Veel andere starters op Demo Day begeven zich op terreinen waar wereldwijd al flink wat concurrenten zijn. Tagapet lost bijvoorbeeld het probleem van zoekgeraakte huisdieren met een realtime tracker. Tag’by biedt een platform dat de sociale winkelervaring van klanten in fysieke winkels verbetert door gebruik te maken van tablets. TapTrack heeft technologie ontwikkeld die elk mobiel toestel geschikt maakt als scanner van elektronische passen. En KidsWatcher van Nederlander Erik Recter komt met een slimme horloge voor kinderen zodat hun ouders ze altijd kunnen bereiken en vinden, onafhankelijk van locatie en tijd.

Het Franse Mobypark heeft binnen de verzadigde markt voor mobiele parkeerapps toch nog een niche weten te vinden. Hun app wijst automobilisten de weg naar zo’n 200 particuliere parkeerplaatsen in Amsterdam. Naast de prijs geeft die ook aan of er op dat moment plek is.

De slagingskansen van al deze toepassingen zijn moeilijk in te schatten, maar voor veel deelnemers was Startupbootcamp zakelijk gezien nu reeds een geslaagde exercitie, TagTagCity, maker van goedkope mobiele websites, heeft bijvoorbeeld in luttele maanden alleen al 300.000 euro financiering opgehaald. En Watcher Enterprises (KidsWatcher) heeft 223.000 euro binnengesleept.

Startupbootcamp NFC & Contactless krijgt opvolgers. Er komt een startersprogramma onder de noemer Smart City met bedrijven op het gebied van energie, beveiliging en verlichting. Volgens CEO Patrick de Zeeuw moet dat ergens in 2015 van start gaan. Dit najaar al is er een programma rond e-commerce en m-commerce gepland. Ook worden er programma’s opgezet in Turkije, Italië en Spanje. “We trekken naar het Zuiden”.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond